Afbeelding
Foto: Brian Elings

Poep in ruil voor kaas

Onderzoeker Bram Bos van de Wageningse Universiteit bracht vorige week een ton vol eigen poep naar onze boerderij. Gecomposteerd, dat wel, en dus geschikt voor het bemesten van ons land. Het gras zal ervan groeien, waarna onze koeien het eten en er melk van maken. En van deze melk maakt boer Boy heerlijke kaas. Als dank voor zijn poep kreeg Bram daarom een pond belegen. Dit maakte de cirkel rond.

Er zit een verhaal achter: "In de landbouwvisie van Carola Schouten beschrijft ze een voedselsysteem waarin verliezen niet meer bestaan en afval grondstof is. Maar daarbij wordt niets gezegd over het grootste voedingsstoffen-lek dat er bestaat: de stad", aldus Bram. Boer Boy knikt: "De mens is een groot gat in de kringloop. Alle nutriënten die in de landbouw worden geproduceerd gaan naar de stad en komen niet terug in de landbouw: het verdwijnt als afval in het riool. Om dit gat op te vullen halen we kunstmest en voedsel uit andere delen van de wereld, maar dat is natuurlijk niet houdbaar." Om geen voedingsstoffen te verliezen en de kringloop te sluiten, zullen we in de toekomst wellicht allemaal op het composttoilet moeten poepen. Durft u het aan?

Hanna Hilhorst vertelt elke week over het werk op boerderij De Groene Griffioen. Daarnaast schrijft ze elke week nóg een column: elke vrijdag exclusief op WeesperNieuws Extra.