Pampus wil af van de watertransporten en gaat water uit het IJmeer zelf filteren.
Pampus wil af van de watertransporten en gaat water uit het IJmeer zelf filteren. Foto: Pampus

Pampus maakt z'n eigen drinkwater

PAMPUS Het smaakt een beetje ziltig, maar wel lekker: Pampuswater. Dat is water dat is gewonnen uit het IJmeer en dat is gezuiverd in de nieuwe duurzame installatie op forteiland Pampus bij Muiden.

Pampus haalt nu 3000 liter water per dag bij het Muiderslot en vaart dat naar Pampus, waar het bewaard wordt in ondergrondse tanks. Dat kan anders, vindt de Pampus-directie. Door op het eiland zelf het water uit het IJmeer te filteren, kan Pampus voorzien in de eigen waterbehoefte en zijn al die watertransporten, met hun CO2-uitstoot, niet meer nodig.

Kersvers gedeputeerde van Noord-Holland, Zita Pels, bracht onlangs op het eiland een toost uit met het Pampuswater. Ook Pampus-directeur Tom van Nouhuys en de winnaressen van de eerste kampeernacht hieven het glas op de duurzame toekomst van Pampus. Het water voldoet op dit moment al als gebruikswater. Later wil Pampus de volgende stap zetten naar drinkbaar water. Dat staat gepland rond de bouw van het nieuwe paviljoen die eind 2020 van start zou moeten gaan.

Overnachten

Het waterwinnen is onderdeel van de duurzame vernieuwingsplannen. Ook de mogelijkheid om te kamperen op het onbewoonde eiland hoort daarbij, want dat brengt geld in het laatje voor deze ambities.

Deze zomer hoopt Pampus er veel animo voor te creƫren door bijzondere overnachtingen op het onbewoonde eiland aan te bieden. Van gezellig met z'n allen in eigen tentjes tot aan luxe diner en een comfortabele tent die al voor je klaar staat. Op de exclusieve nachten mogen maar maximaal zes mensen overnachten om echt te kunnen genieten van de schoonheid en rust van het verstilde eiland.

Info en boeken: campspace.com/pampus