Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Waterbed-beleid

Betaald parkeren is als een waterbed. Ga je op het hoofdeinde staan, dan komt het voeteneinde omhoog. Dus... Wat gebeurt er, wanneer het stadsbestuur betaald parkeren rond station Weesp invoert? Dan worden auto's gewoon een stukje verderop geparkeerd in de Dichtersbuurt, op het Industrieterrein Noord en voorbij Leeuwenveld. De vraag is natuurlijk: Waarom wordt er zoveel rond het station geparkeerd? Omdat bezoekers van kantoren niet met de trein komen en omdat parkeren op Schiphol en in Amsterdam zo duur is. Weer een waterbed-effect. We parkeren onze auto allemaal graag voor niks. Toch?
Natuurlijk horen auto's van vakantiegangers niet een of twee weken in een woonwijk in Weesp te staan. Daar moet nodig iets aan gedaan worden! Fijn dat het stadsbestuur dat probleem serieus neemt. Dus: Uitbreiding van betaald parkeren in Weesp, maar… zonder uitbreiding van parkeerplekken? Veel lezers begrijpen, waar dit toe leidt.
Kan het anders? Natuurlijk... Bijvoorbeeld in Maassluis. Betaald parkeren bestaat daar niet. Hoe dat mogelijk is? Simpel. De plaatselijke partij daar, is tégen betaald parkeren. Het kan nog anders! De Nederlandse Spoorwegen, Schiphol en Amsterdam bezorgen Weesp toch veel van die auto's? Laten deze organisaties zorgen voor meer parkeergelegenheid bij Weesp. Dus, een parkeergarage onder de natte Achtergracht - waar blijft die eigenlijk? Dus, een robuuste parkeergarage op het parkeerterreintje van de NS. Dus, in plaats van woningen een parkeerterrein tegenover de Volvogarage aan de Nijverheidslaan. Dus, door extra parkeergelegenheid te plannen in nieuwbouwwijken van Weesp. Met de huidige bestemmingsplannen en plannen voor betaald parkeren, komen er naar verhouding steeds minder parkeerplekken en steeds meer auto's. Dus wordt de overlast, net als een waterbed, verplaatst naar aangrenzende buurten. Waar dan weer betaald parkeren komt en - zo - voort. Wat worden Weespers daar blij van…!? Natuurlijk ziet het Weesper stadsbestuur kansen en is, achter de schermen, bezig de veroorzakers aan te spreken. Of niet soms? Laten kantoren, Schiphol, de NS en Amsterdam met geld en oplossingen over de brug komen. Ondertussen is het verstandig, niet veel geld te stoppen in deze uitbreiding van betaald parkeren. Dan kan dit waterbed-beleid, na de volgende verkiezingen, teruggedraaid worden.