Er komen acht van deze lagertanks waarin het in net gebrouwen Wispe-bier kan rijpen.
Er komen acht van deze lagertanks waarin het in net gebrouwen Wispe-bier kan rijpen. Foto: André Verheul

Ketels brouwerij Wispe op hun plek in de kerk

De ketels voor het brouwhuis van Wispe arriveerden maandag bij de Laurentiuskerk. Een bijzonder moment voor Jerrit, Jitze en Remko Vellenga.

WEESP Tien jaar nadat de gebroeders Vellenga begonnen met hun biermerk Wispe, kunnen ze hun product ook daadwerkelijk in Weesp brouwen. Want in de voormalige Laurentiuskerk maken ze een brouwerij met proeflokaal.

De ruimte is onlangs casco opgeleverd. Het brouwhuis komt deels op een entresol en is straks vanuit het proeflokaal te zien. Het bestaat uit drie brouwketels, acht lagertanks en een spoeltank. De onderdelen zijn in China gemaakt en kwamen per schip naar Nederland. Met grote vrachtwagens werden de onderdelen in het centrum van Weesp afgeleverd. Met een rollende hijskraan konden de gevaartes één voor één de kerk in worden getakeld. Dat paste maar net.

250.000 liter bier

In de eigen brouwerij in Weesp kunnen de broers straks 250.000 liter bier per jaar brouwen. Er komt ook een bierwinkel en een brouwlab waar nieuwe bieren worden ontwikkeld. Ook de ambachtelijke jeneverstokerij van Anker Weesp krijgt een plek in de brouwerij. Het is nog niet duidelijk wanneer de proefbrouwerij open kan gaan. Veel hangt af van wanneer de nutsvoorzieningen in orde zijn - en daarop is nog geen zicht. Ook in de andere ruimtes in het voormalige kerkgebouw wordt gewerkt aan afwerking en inrichting. In de toren komt een luxe hotelkamer met spectaculair uitzicht. In het midden van het kerkgebouw krijgt YogaToday een mooie nieuwe ruimte. "We durven wel met trots te zeggen dat Weesp straks de mooiste yogastudio in Nederland heeft.", zegt Isolde Sandee van YogaToday. In het Zaterdagportret op WeesperNieuws Extra vertelt ze onder meer over de workshops die ze er gaat geven voor yogi's uit binnen- en buitenland. "We zitten de eerste helft van 2020 al vol."

Komende week: meer over Wispe én een exclusief kijkje in de kerk op WeesperNieuws Extra

'Straks de mooiste yogastudio in Nederland'
Uitzicht vanuit de hotelkamer.
Isolde Zandee in haar toekomstige ruimte.