Afbeelding
Foto: Pixabay

Koffie om de hoek stopt,
Buurtinloop gaat van start

WEESP Twee maanden na het 12,5 jarig bestaan wordt bekend dat Koffie om de Hoek gaat stoppen. Versa Welzijn laat de (voormalige) GGZ-patiënten echter niet in de kou staan. Vanaf september gaat er een nieuwe inloop van start, maar dan voor álle Weespers.

door Marieke van Veen

Koffie om de Hoek in Sociëteit De Roskam (Papelaan 99) is nu nog elke donderdag een ontmoetingsplek voor mensen die psychische problemen hebben of hebben gehad. Dat de voorziening niet in de huidige vorm kan blijven bestaan, komt doordat de gemeente Weesp de geldkraan deels dichtdraait. Hierdoor is er straks geen budget meer voor de ondersteuning. Versa Welzijn, die onze gemeente het welzijnswerk regelt, heeft begrip voor het besluit van de gemeente Weesp. Marianne Verstijnen: "Het gaat hier om een voorziening voor een specifieke doelgroep, waarvan door steeds minder mensen gebruik wordt gemaakt. De groep wordt steeds kleiner. We hebben geprobeerd daar iets aan te doen, onder meer door de inloop bij de mensen onder de aandacht te brengen, maar met onvoldoende resultaat."
De afname in deelnemers betekent overigens niet dat het aantal mensen met geestelijke problemen is gedaald. Integendeel: in februari werd bekend dat het aantal meldingen over mensen met verward gedrag juist fors is gestegen. De Gooise gemeenten startten toen zelfs een speciale publiekscampagne. Maar voor een speciale koffie-inloop is vanuit de doelgroep toch te weinig belangstelling. Wellicht heeft dat ook met etikettering of stigmatisering te maken: "We gaan een nieuwe inloop starten, maar dan zonder GGZ-label. Hopelijk verlaagt dat voor mensen de drempel, aldus de Versa-coördinator. Het Lichthuis, De Roskam, De Wintertuin, Ontmoet & Groet, Buurtkamer de Kastanje, Buurtkamer Aetsveld; op zich heeft Weesp ontmoetingsplekken genoeg. "Ook dat was een reden om eens kritisch naar Koffie om de Hoek te kijken", verklaart Verstijnen. "In plaats van een koffieochtend voor een specifieke doelgroep willen we toe naar een bredere, meer toegankelijke opzet zodat we uiteindelijk meer mensen bereiken. Door deze nieuwe inloop naar maandag te verplaatsen, ontstaat er een heel mooi aanbod in Weesp. Er is straks elke doordeweekse dag wel een fijne plek open waar Weespers anderen kunnen ontmoeten."

Sportparklaan

De nieuwe Buurtinloop gaat vanaf 2 september plaatsvinden in Trainspotting aan de Sportparklaan, op maandagen van 9.30 tot 12.30 uur. Iedereen is welkom, ook inwoners van de andere wijken in Weesp. De komende weken (met uitzondering van 1, 8 en 15 augustus vanwege de vakantieperiode) is er nog wel gewoon Koffie om de Hoek in Gebouw Papelaan 99.