Bij de viering van het 30-jarig bestaan in 2013.
Bij de viering van het 30-jarig bestaan in 2013. Foto: Yannick uit den Boogaard

Van vredeskraam tot bijna overbodig: Wereldwinkel Weesp sluit na 36 jaar

WEESP De Wereldwinkel had al aangekondigd in september te gaan sluiten. Maar de opheffingsuitverkoop liep zo goed, dat nu al besloten is te stoppen. De schappen waren al zo goed als leeg.

"Het is mooi geweest en het is goed zo. Wij willen jullie allemaal ontzettend bedanken voor jullie medeleven en lieve woorden. Dat heeft ons allemaal erg goed gedaan.", staat op de Facebookpagina van de Wereldwinkel.
Fairtrade-producten zie je volop in de schappen van andere (online) winkels. Daarmee neemt de concurrentie toe. Of, zou je kunnen zeggen, heeft de Wereldwinkel zijn doel bereikt. "Hopelijk zijn we ooit overbodig", zeiden de trouwe vrijwilligers Esther van Weegen en Caroline Beer bij het 30-jarig bestaan in het WeesperNieuws. Maar er zijn ook andere redenen waarom de Wereldwinkel in Weesp na 36 jaar dichtgaat: vergrijzing van het vrijwilligersbestand en een huurcontract dat afloopt. Vorig jaar juli zei voorzitter Hans de Wal nog tegen het WeesperNieuws: "De Wereldwinkel Weesp gaat door, daar werken we hard aan." Maar toen wist hij eigenlijk al dat het een aflopende zaak was: "We hebben echt heel erg ons best gedaan om een doorstart voor elkaar te krijgen, maar de een na de andere mogelijke oplossing sneuvelde. Er spelen ook zoveel factoren mee. Als je alles bij elkaar optelt, is er gewoon maar één conclusie mogelijk: de tijd van de Weesper Wereldwinkel is voorbij", zei hij een jaar later.
De oprichters van de Wereldwinkel Weesp kwamen voort uit de Vredesbeweging. Zij begonnen met verkoop vanuit een kraam op de Nieuwstraat. Op de hoek Herengracht/Papelaan werd de eerste fysieke winkel gevonden. Sinds 2006 is de winkel aan de Nieuwstraat in gebruik.

De fairtrade cadeauwinkel aan de Nieuwstraat is leeg.