Als de hamer valt, is het besluit genomen. Zijn alle suggesties van inwoners dan meegenomen?
Als de hamer valt, is het besluit genomen. Zijn alle suggesties van inwoners dan meegenomen?

'Beter uitleg geven als er niets met inspraakreactie is gedaan'

WEESP Leden van de gemeenteraad en het college van B en W zouden beter moeten uitleggen waarom er sommige inspraakreacties of andere suggesties van inwoners niets is gedaan. Burgemeester Bas Jan van Bochove ziet op dat punt wel verbetering, zegt hij in onze podcast De Collegekamer.

door André Verheul

"Er zijn altijd mensen die je tekort doet. Of merken dat er met hun inbreng niets of weinig wordt gedaan. Ik vind wel dat we in onze reacties beter moeten opnemen welke inspraak er is geweest en om welke redenen we die niet hebben meegenomen. Daar kunnen we nog wel wel transparanter in zijn."

Participatierondes

Met informatieavonden, bewonersenquêtes, participatierondes en planpresentaties kunnen inwoners er een dagtaak van maken om het lokale bestuur van input te voorzien. Die middelen worden (echt waar) volop ingezet door de gemeente en de gemeenteraad. Toch klagen burgers nog wel eens dat ze zijn overvallen door de gemeenteplannen en dat er niet naar hen geluisterd wordt.

Actiegroep

De opvatting van de een is soms in het nadeel van de ander

Van Bochove: "Een verklaring kan zijn dat niet iedereen het nieuws en de ontwikkelingen in hun buurt volgen. Vele burgers doen dat wel, maar sommigen niet. Een ander punt is: als je heel direct door een actiegroep wordt benaderd over één specifiek onderdeel van een groter plan, dan kan het zijn dat je zegt: o, maar dat onderdeel had ik zo niet meegepikt." De burgemeester zegt dat er in het besluitvormingsproces, van eerste informatieronde tot en met de laatste inspreekmogelijkheid in de gemeenteraad, de ruimte moet zijn voor inwoners om hun mening te geven en op basis van argumenten de raad proberen op andere gedachten te brengen. Maar hij verwacht dan wel van inwoners dat ze zich goed inlezen in het héle voorstel. En bijtijds komen opdagen. "De overheid moet er alles aan doen om mensen bij een beleidsonderwerp te betrekken. Bij het integraal veiligheidsplan hebben we heel veel mensen uitgenodigd, slechts weinigen kwamen opdagen. Kunnen we iedereen bereiken? Dat is schier onmogelijk."

En verder: "De opvatting van de ene burger is soms in het nadeel van de andere burger. Die daar dan weer tegen in het geweer komt. Je moet oppassen dat je het proces dan niet van voor af aan begint. Je zag dat ook bij de discussie over de terrassen. Wij krijgen van inwoners te horen: zorg dat die terrassen wat langer open blijven. Maar van andere inwoners horen we: kunnen die terrassen niet wat eerder sluiten? Het is de taak van de overheid daar conclusies aan te verbinden." De burgemeester noemt dat 'de valkuil van participatie'.

Beluister de podcast op weespernieuws.nl