Maaibeleid boeren

WEESP Boeren aan de Dammerweg maken zich grote zorgen over de bloemen in de bermen. Het gaat om distels en Jacobskruiskruid en deze planten zijn erg giftig voor het vee. VolkerInfra PNH Gooi en Vechtstreek & Zaanstreek Waterland is verantwoordelijk voor het maaibeleid. Dat heeft laten weten dat de bermen inmiddels gemaaid zijn, maar het is duidelijk zichtbaar dat dit niet waar is.

In de berm staan steeds meer van deze giftige planten, is de ervaring van boerin Willy Nagel. Andere zomers werd er volgens haar er anders gemaaid in de bermen langs de Dammerweg en inmiddels zijn de bermen overwoekerd. Dat is goed voor de bijenstand, maar slecht voor de aangrenzende weilanden. Jacobskruiskruid is zeer giftig voor iedere veestapel, want na hooien of inkuilen blijft het gif werkzaam. En distels verliezen, in tegenstelling tot brandnetels, hun stekelrijke eigenschap niet na droging en bederven zo het winterrantsoen van het vee.

Utrecht

Nagel is er inmiddels achter dat de provincie Utrecht deze planten maait voordat ze schade kunnen aanrichten, maar in de provincie Noord-Holland gebeurt dit niet. Ze vindt dit vreemd en vroeg om opheldering bij VolkerInfra. Dat heeft haar in een korte reactie laten weten dat er inmiddels gemaaid is, maar dat is niet gebeurd. Wij vroegen VolkerInfra zowel per mail als telefonisch om een reactie, maar er is niet gereageerd.