Eerst wisselvallig, het weekeinde vrijwel droog

Na de onwerkelijke hitte van vorige week met record hoge temperaturen gaat de zomer snel verder op de normale toer. Een klein lagedrukgebied blijft een paar dagen plakken boven de Noordzee met kans op enkele buien. In het weekeinde breidt een uitloper van het Azorenhoog zich uit. De buienkans neemt dan af. De temperatuur ligt rond normaal voor begin augustus.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het wisselend bewolkt met een kans op enkele buien. Er staat een matige wind tussen zuidwest en west. Het wordt in de middag 21 à 22 °C. Dezelfde temperatuur wordt voor vrijdag verwacht. De westenwind trekt tijdelijk iets aan. Het is half tot zwaar bewolkt met een grote kans op enkele buien, mogelijk met onweer. Nu en dan klaart het even op.

Het weekeinde

Zowel zaterdag als zondag is nog een enkele lokale bui mogelijk maar op veel plaatsen blijft het droog. Het is beide dagen wisselend bewolkt met nu en dan zonneschijn. Er staat een zwakke tot matige wind tussen west en noordwest. In de nacht daalt het kwik naar circa 14 °C. In de middag wordt het zo'n 23 °C. Dat is gelijk aan het gemiddelde voor begin augustus.

Weetje

De hittegolf was met zes dagen kort maar zeer intens. In het gehele land en ook in onze regio werden extreem hoge temperaturen gemeten. In onze regio werd het vorige donderdag 37.5 °C. Dat is record hoog. Het oude landelijke record van 38.6 °C uit 1944 werd op 25 juli 2019 gekraakt met 40.7 °C. Het was voor het eerst dat in Nederland de 40.0 °C werd overschreden.