Jan Cornelissen op de tribune van Ajax, de club waarvan hij fanatiek supporter was.
Jan Cornelissen op de tribune van Ajax, de club waarvan hij fanatiek supporter was. Foto:

'Burgemeester van Aetsveld' Jan Cornelissen overleden

WEESP Afgelopen maandag is na een kort ziekbed op 79-jarige leeftijd onverwacht oer-Weesper Jan Cornelissen overleden. Cornelissen heeft op veel manieren een bijdrage geleverd aan de gemeente. Met name was hij actief in Wijkoverleg Aatsveld, de door hem zo geliefde wijk. Hij stond niet voor niets bekend als de 'Burgemeester van Aetsveld.'

Jan Cornelissen was een doener en stak graag zijn nek uit voor de gemeenschap. De markante persoonlijkheid met zijn dikke grijze haardos was vanaf kindsbeen verslingerd aan handbal en bij zowel de handbalverenigingen HVV als WVGV, de verenigingen die zijn opgegaan in We Have, was hij jarenlang speler en trainer van diverse teams. Ook floot hij namens de handbalbond als scheidsrechter tientallen wedstrijden op landelijk niveau.

Sportuitwisseling

In Weesp heeft Jan Cornelissen - overigens altijd samen met veel anderen - aan de wieg gestaan van een groot aantal initiatieven en activiteiten. Zo was hij een van de grote gangmakers van de sportuitwisseling die jarenlang heeft bestaan en hij organiseerde meerdere jaren de meerkamp tijdens het Sluis-en-bruggenfeest. In 1987 kreeg hij van de gemeente Weesp een oorkonde wegens zijn verdienste voor de sportuitwisseling.

Wijkoverleg

Maar bovenal stond Jan Cornelissen bekend als de 'Burgemeester van Aetsveld.' Hij kwam in 1982 aan de Lakenkopersweg wonen en trad meteen toe tot het wijkoverleg. Namens dit overleg zorgde hij er onuitputtelijk voor dat deze wijk steeds mooier werd. Zo heeft hij onder andere geregeld dat er in de vijver een houten platform kwam waar mensen met een rolstoel kunnen vissen en mede dankzij hem is Aetsveld een stukje groener dan dat de plannenmakers voor ogen hadden. In het begin van de jaren negentig keerde hij zich namelijk fanatiek tegen de op handen zijnde kaalslag in de wijk en mede daardoor zijn heel wat bomen en struiken niet gekapt. Het wijkoverleg werd in 2002 opgeheven en voor zijn jarenlange inspanningen kreeg hij veel lof toegezwaaid van toenmalig wethouder Dick Spel die zijn kritische maar vooral opbouwende kritiek zeer kon waarderen. Daarna zette hij nog de wijkbingo op in Bar Olympus.

Ajax

Overdag was Jan Cornelissen na zijn pensionering 20 jaar geleden ook vaak te vinden bij trainingen en wedstrijden van Ajax, de club waarvan hij een trouw supporter was.
Een maand geleden werd Jan Cornelissen getroffen door een hersenbloeding. Maandag kwam daar een tweede en deze keer fatale hersenbloeding overheen.
Van Jan Cornelissen wordt in besloten kring afscheid genomen.