Afbeelding
Foto: Brian Elings

Kazen zonder plastic

Kazen poetsen en omkeren: een klus die elke dag weer op de takenlijst staat. Soms met een zucht: ("Nee hè, niet wéér al die zware wielen - 150 stuks van gemiddeld 8 kilo - omdraaien"), maar vaak ook met een gevoel van trots, want ze zijn wel mooi met onze eigen handen gemaakt.

Dát we de kazen elke dag moeten poetsen is vanwege de natuurkorst - zonder plastic - die ze hebben. Beter voor het milieu, maar wel bewerkelijker, omdat schimmels nu eenmaal makkelijker toegang hebben. Vooral bij de jonge en kruidenkazen is de korst erg kwetsbaar en mogen we geen dag overslaan.

Poetsen zullen we!

Jonge kazen liggen gemiddeld 5 tot 7 weken op de plank te rijpen, jong belegen kun je ze noemen vanaf 8 weken. Kaas van 3 tot 4 maanden oud is belegen en vanaf 5 maanden extra belegen. Oude kaas is ruim 7 maanden oud en overjarig zegt het al: die kaas rijpt ruim een jaar.

De kaaskelder bevindt zich onder het strobalenhuis en is zelfs in de zomer heerlijk koel. Tijdens de hittegolf vorige week was de kazenpoetsklus dan ook zeer populair. "Mag ik alsjebliéft even kazen keren?"