Huishoudelijke hulp goed geregeld

WEESP Het toekennen van huishoudelijke hulp is in Weesp goed geregeld. Vier van de vijf mensen die ermee te maken hebben zijn er tevreden over. Dit concludeert de rekenkamercommissie van de gemeente na eigen onderzoek.

Met het onderzoek krijgt de gemeenteraad inzicht in het reilen en zeilen rond de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo), die in 2015 ingrijpend is veranderd. Onder andere moet de gemeente er voor zorgen dat mensen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en daarvoor kan onder andere huishoudelijke hulp worden ingeschakeld.

In 2017 kregen 218 Weespers hulp in het huishouden, in 2018 waren dat er 248. Der rekenkamercommissie vindt over het algemeen de hulp op een kwalitatief aanvaardbaar niveau. Bijna 70% krijgt tussen de 2 en 4 uur hulp per week. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde van 2 uur per week. Vier van de vijf Weespers die huishoudelijke hulp krijgt, zegt tevreden te zijn over de geboden huishoudelijke hulp.
Toch geeft de Adviesraad Sociaal Domein aan dat de vragen en wensen van de aanvrager bij enkelvoudige aanvragen zoals huishoudelijke hulp in een aantal gevallen niet goed aansluiten bij de geboden voorziening.

Op WeesperNiewuws Extra van gisteren staat het uitgebreide artikel.