Dennis Cats: '
Dennis Cats: '"Helaas kunnen we overlast niet voorkomen." Foto: ProRail

Werk aan spoor gaat voor overlast zorgen

WEESP ProRail startte zaterdag met grootscheepse werkzaamheden aan het spoor bij Bussum en vanaf woensdag 14 augustus wordt negen dagen aan het spoor bij het Amsterdam-Rijnkanaal gewerkt. Het werk duurt tot en met 23 augustus.

ProRail is afgelopen zaterdag gestart met de grootste spoorwerkzaamheden die het dit jaar uitvoert. Allereerst rijden beperkt of zelfs geen treinen tussen Hilversum/Bussum-Zuid en Weesp. Bij Naarden-Bussum worden onder andere sporen verwijderd voor een Park&Ride.

Trillingen

De andere kant op – richting Amsterdam – wordt vanaf 14 augustus gewerkt en ook dit gaat overlast geven door geluid en trillingen. "Want we gaan wissels, dwarsliggers, ballast en spoorstaven vernieuwen", legt Dennis Cats, verantwoordelijk bouwmanager bij ProRail uit. "In negen dagen en nachten gaan we elf wissels vernieuwen en van nog eens drie wissels worden onderdelen vernieuwd om de levensduur te verlengen."
Verder gaat de grootste vernieuwingstrein van Europa – deze is één kilometer lang – diverse spoorstukken tussen Diemen-Zuid en Weesp vernieuwen. Cats: "De vernieuwingstrein is geschikt voor het vervangen van ballast, dwarsliggers en spoorstaven in één werkgang. De aanvoer van nieuwe en de afvoer van oude ballast en dwarsliggers gebeurt door één of twee portaalkranen. De nieuwe liggers zijn zwaarder en zorgen daardoor voor een betere stabiliteit."
Bij Diemen-Zuid worden van dinsdag 13 tot en met vrijdag 16 augustus vier dagen geluidschermen vervangen met een lengte van bijna 200 meter en het station Diemen-Zuid krijgt een nieuwe perronvloer, door eerst het oude dek te verwijderen en vervolgens een nieuwe betonlaag aan te brengen." Bewoners zullen zeker wat gaan merken van de werkzaamheden. "Helaas kunnen we daar niets aan doen. Maar we hopen het werk snel en binnen de gemaakte afspraken af te ronden', aldus Cats.

Betrouwbaarheid

De vernieuwing en het onderhoud is onder andere belangrijk met het oog op de veiligheid, maar ook vanwege de betrouwbaarheid van het reizen per trein. Reizigers en ook goederenvervoerders zijn daardoor ervan verzekerd dat de kans op vertraging of uitval veel kleiner wordt. En dat is belangrijk gezien de sterke groei van het spoorvervoer, die ook de komende jaren verder doorzet. In de praktijk betekent onderhoud vaak overlast voor omwonenden gedurende een korte of langere tijd."

'We hopen dat we het werk snel kunnen afronden'

Meer informatie op de website van ProRail. Ook kunt u 24 uur per dag, zeven dagen in de week gratis bellen met de afdeling Publiekscontacten via 0800-77672 45. Voor actuele reizigersorganisatie is er ns.nl.