Swaen Lievestro.
Swaen Lievestro.

Swaen zingt om haar droom te laten uitkomen

WEESP Swaen Lievestro (22) begint na de vakantie aan haar bacheloropleiding aan de London Film Academy. Dit is een unieke opleiding en is gelijk ook een dure grap. Om de laatste gaatjes in de begroting te dichten, geeft zij een benefietconcert.

Rond de duizend. Zoveel jonge mensen uit de hele wereld melden zich elk jaar weer aan bij de London Film Academy. Voor verreweg de meesten van hen is deze opleiding, die staat aangeschreven als een van de beste die er in de wereld is, niet weggelegd. Elk jaar stromen er namelijk slechts 25 nieuwe leerlingen in. Maar de Weespse Swaen Lievestro heeft het voor elkaar en reist in september naar Londen.

Wat maakt deze opleiding zo bijzonder voor haar? "Los van het feit dat deze opleiding enorm goed staat aangeschreven, is een groot voordeel dat het een interdisciplinaire opleiding is. Dit betekent dat je niet hoeft te kiezen voor een bepaalde richting, maar dat alle disciplines die er zijn binnen de filmindustrie aan bod komen", vertelt Swaen.

Collegegeld

Swaen rondde twee jaar geleden haar vwo-opleiding aan het Vechtstede College af, woonde daarna onder andere een paar maanden in Londen om een cursus scenario schrijven te volgen, waarna ze zich voor de bacheloropleiding aan de London Film Academy aanmeldde. Daar werd ze tot haar grote blijdschap aangenomen. Ze zou aanvankelijk vorig jaar aan de studie beginnen, maar er was één probleem: Swaen had het collegegeld voor twee jaar a 33.000 pond (ongeveer 30.000 euro, exclusief de woon- en verblijfskosten) niet. Ze kreeg daarom een jaar uitstel.

Dat jaar zit er nu op en ze heeft door veel en hard te werken en elke cent opzij te leggen het grootste deel van het bedrag inmiddels binnen. Maar nog niet alles en om die reden heeft ze voor vrijdag 16 augustus in Theater De Roode Bioscoop in Amsterdam een benefietconcert georganiseerd. Swaen heeft namelijk naast film nog een tweede passie: zingen. "Ik ben vooral van de jazz en mee bijzonder van de klassieke jazz en dat vormt een belangrijk onderdeel van de avond", zegt ze. "Verder zal ik een aantal soundtracks van films ten gehore brengen." Verder zijn er een kunstveiling en een marktje waar onder andere film-merchandise en er kan vintage kleding worden gekocht.

Swaen Lievestro gaat in Londen bijzondere filmopleiding volgen

Kaarten voor het concert kosten 5 euro. Kaarten kun je bestellen door een mail aan Swaenlievestro@hotmail.com of via de website van Theater De Roode Bioscoop kun je kaarten bestellen.

Naast film maken is zingen de tweede passie van Swaen.