Het kunstwerk dat Ton-Hoe Lau in 2009 maakte ter gelegenheid van 30 jaar Aetsveld.
Het kunstwerk dat Ton-Hoe Lau in 2009 maakte ter gelegenheid van 30 jaar Aetsveld. Foto: André Verheul

Meer diversiteit zou goed zijn voor Aetsveld, zo menen de professionals

Met het 40-jarig bestaan van de wijk Aetsveld in zicht wordt de balans opgemaakt. Hoe staat de wijk ervoor en wat kan er beter ?

WEESP De gemeente Weesp werkt aan een toekomstvisie voor Aetsveld. In 2020 viert de wijk het 40-jarig bestaan. Vooruitlopend hierop is de gemeente in 2018 begonnen met het inventariseren van ideeën en knelpunten onder de bewoners. Afgelopen voorjaar zijn er ook gesprekken gevoerd met professionals in de wijk. Daaruit komt vooral naar voren dat Aetsveld meer diversiteit nodig heeft in woningen en inwonersgroepen.

De gemeente heeft om tafel gezeten met onder meer Ymere, Versa, Vivium, de basisscholen, kinderopvangorganisaties, de Adviesraad Sociaal Domein, de politie en ondernemers. Wat opvalt is dat de meeste van deze gesprekspartners vinden dat het nog wel meevalt met het heersende idee dat de wijk sterk aan het vergrijzen is. De pijnpunten zitten hem meer in de diversiteit, zo menen zij. Zo pleit de woningcorporatie voor meer afwisseling in het woningaanbod om de doorstroom te bevorderen. Differentiatie wordt ook door de andere gesprekspartners aangemoedigd. Niet alleen vanwege een betere doorstroom, maar ook om een betere mix van inwonersgroepen te krijgen.'

Een ander punt waar de professionals het over eens zijn is dat er meer ontmoetingsmogelijkheden zouden moeten zijn in de wijk. Dit om de sociale cohesie versterken. Er zit sinds maart een buurtkamer in Sporthal Aetsveld, maar dit is een vrij kleine ruimte. Als optie wordt een buurthuis in de nieuwe school genoemd. Vorig maand werd bekend dat B en W van plan zijn basisscholen de Terp en de Hobbedob te vervangen voor een nieuw schoolgebouw, eventueel met wijkfuncties. Ook zou Bar Olympus een meer wijkgerichte rol kunnen gaan spelen.

Op WeesperNieuws Extra lees je meer over dit onderwerp.