Jaap van Deurzen lust ze rauw bij Expeditie Robinson.
Jaap van Deurzen lust ze rauw bij Expeditie Robinson. Foto: MARTIJNVANGELDER@STUDIOISA*

'Ik wist helemaal
niets over survival'

WEESP Jaap van Deurzen hoefde geen seconde na te denken toen hij een mail kreeg met een uitnodiging om mee te doen aan Expeditie Robinson. De Weesper verslaggever van RTL4 mag niets vertellen over de afloop, maar wel over hoe hij erin stond.

In december ging Jaap van Deurzen (van 17 december 1952) met pensioen. Jarenlang deed hij voor RTL 4 verslag uit oorlogsgebieden, reisde hij af naar natuur- en andere rampen of - net zo makkelijk - verhaalde hij voor de beeldbuis over 'gewone activiteiten' in Nederland. In een zwart gat zou hij niet vallen. Nu werkt hij aan een boek over zijn ervaringen bij alle brandhaarden in de wereld waar hij is geweest, hij geeft mediatraining en nog steeds maakt hij gemiddeld één keer per week op de hem zo geëigende losse wijze een reportage voor de commerciële zender.

Begin dit jaar zat het flink tegen toen hij bij een skiongeluk in Bulgarije twee ribben en een sleutelbeen brak, maar Jaap zou Jaap niet zijn als hij ook daar niet relatief snel weer van zou zijn hersteld. En toen kwam totaal onverwacht dat mailtje van producent Zodiak van Expeditie Robinson: of hij wilde meedoen aan Expeditie Robinson. "Deze kans krijg je maar één keer zei Blond (zijn koosnaam voor zijn vrouw Marian-red.). En eigenlijk zat ik er ook zo in."

Avontuur

Hij wist dat het een avontuur zou worden, maar hij kende het programma niet goed. Om zich in te lezen en te leven, bekeek Jaap achter elkaar alle afleveringen van vorig seizoen. Hij vond het prachtig. "Het programma zit erg goed in elkaar. Het is spannend, ontspannend, het is menselijk en het onderlinge gekonkel verraad is voer voor psychologen. Ik heb er direct nog een seizoen achteraan geplakt en raakte er nog meer van overtuigd dat ik dit wilde doen."

'Ik wist niets'

'Deze kans krijg ik maar één keer, dat besefte ik terdege'

Veel kandidaten bereiden zich terdege voor op wat er komen gaat, bijvoorbeeld door een survivaltraining te gaan volgen. Jaap niet. "Ik wist niets over survival. Ik heb één keer van mijn leven op de Bussumse hei vuur geprobeerd te maken met een tondeldoos en dat was het wel zo'n beetje. Ik zou wel zien wat er op me zou afkomen. Ik ben ook niet handig, maar ik heb wel goed gekeken hoe anderen dat doen, zowel bij het kijken van de vorige seizoenen als live, tijdens ons eigen avontuur."

Op WeesperNieuws Extra van afgelopen woensdag gaat Van Deurzen onder andere uitgebreid in op het leven op het eiland .

Geen zwart gat voor Jaap.