Zonnige perioden en droog, geleidelijk warmer

De maand augustus heeft tot dusver slechts één zomerse dag opgeleverd van 25°C. In de laatste fase van de oogstmaand herstelt het zomerweer zich. Een uitloper van het Azorenhoog breidt zich uit naar West Europa. De hogedrukzone schuift in het weekeinde door naar het Oostzeegebied. De stroming wordt dan aflandig waardoor de temperatuur verder gaat stijgen.

Donderdag en vrijdag

Voor zowel donderdag als vrijdag wordt overwegend droog weer verwacht met flinke zonnige perioden. Er kunnen in de middag enkele stapelwolken ontstaan, maar die ontwikkelen zich vrijwel nergens tot een bui. In de nacht daalt de temperatuur tot 11°C, donderdag overdag oplopend tot 22°C. Vrijdag wordt het 23 à 24°C. Er staat een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde is het overal droog weer. Dat is gunstig voor de vele evenementen die er zijn. De zon doet wederom goede zaken. In de nacht daalt het kwik tot 14°C. Het wordt overdag zomers warm met zaterdag een maximum van 26 à 27°C, zondag nog een graadje hoger. Er staat een zwakke tot matige wind, eerst oostelijk, zondag ruimend naar zuidoost tot zuid.

Weetje

In onze regio is in augustus tot nu toe circa 68 mm neerslag gevallen ofwel 68 liter per m2. Dat is normaal ofwel gelijk aan het langjarig gemiddelde voor heel augustus. Voor de gehele zomer (juni t/m augustus) staat de teller nu op circa 215 mm tegen 220 mm normaal voor de drie zomermaanden. Dat is beduidend meer dan de 90 mm in de zeer droge zomer van 2018.