Creatief bestuurlijk pleidooi
van WSP richting Amsterdam

WEESP Wordt Weesp straks na de fusie met Amsterdam een min of meer zelfstandig opererend 'buitengebied Weesp'? Als het aan de WSP ligt wel.

De nabijheid van bestuur is een belangrijke zaak als Weesp straks opgaat in het grotere geheel van Amsterdam. Daar heeft de partij al over nagedacht. De WSP heeft het idee voor een omgevingsraad die bestaat uit Weespers die gekozen worden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Elk lid in de omgevingsraad is afkomstig uit een wijk en niet noodzakelijk lid van een partij. Ook een driekoppig gebiedsbestuur wordt gekozen door de Weesper bevolking. De omgevingsraad gaat over zaken die te maken hebben met de leefomgeving. De partij denkt aan zaken als de (sport)verenigingen, cultuur, evenementen en het maatschappelijk vastgoed, alsook het onderhoud en aanpassing van de openbare ruimte. Hiervoor is een geoormerkt budget nodig.

Het liefst wil de WSP enkele Gooise verworvenheden behouden, waaronder de voorrangsregeling van Weesper woningzoekenden op de huurmarkt. "Voor een nieuwe democratische vorm van besturen is een gedeeltelijke vrijheid in gebondenheid noodzakelijk", aldus de WSP. De partij staat ervoor open om Driemond (Amsterdam-Zuidoost) en zelfs Nigtevecht (gemeente Maarssen, provincie Utrecht) in het 'buitengebied Weesp' op te nemen. Alleen als de inwoners van deze dorpen dat willen, uiteraard.

Gesprekken

De WSP is de enige Weesper partij die zich hierover heeft uitgelaten. In de gesprekken die de stadsbesturen van Weesp en Amsterdam met elkaar voeren, wordt gesproken over hoe de democratische vertegenwoordiging van de bewoners van Weesp straks wordt geregeld. Daarover is nog niets naar buiten gebracht.

In 2022 Amsterdam

Nieuws van eerder deze maand: streven naar fusie in 2022

Weesp is op 1 juni ambtelijk al opgegaan in Amsterdam. Begin deze maand maakten we bekend dat de bestuurlijke fusie in 2022 een feit zou moeten zijn. Dat betekent dat voor het einde van dit jaar knopen moeten worden doorgehakt. Begin september wordt het overleg voortgezet in de Regiegroep Fusie, waarin alle fracties van de Weesper raad zijn vertegenwoordigd.