Esther Veenstra is opgelucht dat de trailer weer terug is.
Esther Veenstra is opgelucht dat de trailer weer terug is. Archieffoto: Marieke van Veen

'Stelen van de allerarmsten, heb je dan geen gevoel?'

'In actie voor de allerarmsten' staat er met grote letters op de trailer van de Stichting Humanitaire Hulpgoederen die werd gestolen van de Rijnkade.

door Ingrid Voet

WEESP Esther Veenstra van de Stichting Humanitaire Hulpgoederen (HRIF) kreeg maandagmiddag om kwart voor twee het verlossende telefoontje. De trailer die eerder die nacht voor de deur van de loods aan de Rijnkade was gestolen, bleek in Zaandam te staan.

Het was ook Esther die maandagochtend ontdekte dat de oplegger niet op zijn vertrouwde plek stond, bij een loods van transportbedrijf Wim Bos aan de Rijnkade 21. Haar eerste telefoontje maandagochtend was naar Wim Bos, die het vervoer voor de stichting altijd regelt. "Ik dacht nog, misschien heeft hij hem verzet, dat kan immers alleen maar met een vrachtwagen, maar helaas was dat niet het geval." Het tweede telefoontje werd dus naar de politie om aangifte te doen van diefstal.

Enorme strop

Hoewel de trailer op het moment van de diefstal leeg was, betekende de roof een enorme strop voor de hulporganisatie. Aanschaf van een nieuwe, de 'oude' had 10.000 euro gekost, zat er niet zomaar in. En de oplegger wordt veel gebruikt. "Hij is een paar keer gebruikt voor transporten naar Griekenland en Moldavië, maar vooral gebruiken we hem als we snel grote ladingen spullen bij onze donateurs moeten ophalen en hij dient ook nog weleens als opslag als de loods helemaal vol is", vertelt Esther.

Verontwaardiging

Gelukkig heeft de trailer van HRIF geen schade opgelopen

Op Facebook werd het bericht over de diefstal al snel honderden keren gedeeld. "Iemand bood zelfs meteen aan dat hij nog wel een trailer voor ons had staan die wij konden lenen." De verontwaardiging over de diefstal was groot. En ook Esther zelf kan er niet bij dat iemand zoiets doet. "Je steelt van de allerarmsten, het staat zelfs op de aanhanger, heb je dan geen gevoel?" Hawre Rahimi van de Stichting Hawre, die samenwerkt met HRIF voor transporten naar Koerdistan, heeft er geen goed woord voor over. "Ten eerste is stelen al niet goed te praten, maar dan ook nog eens van de armste mensen in de wereld, dat is wel heel erg, dan heb je geen hart. Maar ook: hoe doe je dat? Je moet een vrachtwagen hebben om de oplegger mee te nemen." Over het hoe en waarom is nog veel onduidelijk. Feit is dat de trailer op het terrein van een Zaans transportbedrijf is achtergelaten, waar vervolgens een andere trailer werd gestolen. Die werd later in Brabant teruggevonden. Gelukkig heeft de trailer van HRIF geen schade opgelopen en kon hij meteen weer mee achter de vrachtwagen die Wim Bos direct beschikbaar stelde. Rond drie uur stond hij weer in Weesp. Voor de zekerheid wel achter een hek en er komt een groot slot op om herhaling te voorkomen.

Wekelijkse transporten

Stichting Humanitaire Hulpgoederen zamelt (nood)hulpgoederen in bij bedrijven voor mensen in landen die zijn getroffen door oorlog en geweld. De goederen worden verzonden naar projecten in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. In de loodsen van HRIF aan de Rijnkade wordt iedere dinsdag- en woensdagochtend kleding en andere goederen nagekeken en gesorteerd door vrijwilligers. Daarna worden de goederen op pallets gezet en toegewezen aan een project. Met de eigen trailer kunnen in het algemeen binnen 48 uur goederen worden afgehaald bij een bedrijf. "We streven ernaar om één of twee vrachtwagens per week naar verschillende bestemmingen te laten rijden", vertelt Esther.