Op WeesperNieuws Extra maken we elke week een mooi portret van een Weesper. Zoals laatst van Victor Ferrero.
Op WeesperNieuws Extra maken we elke week een mooi portret van een Weesper. Zoals laatst van Victor Ferrero. Foto: Brian Elings

Onze redactie schrijft meer lokale artikelen dan ooit

WEESP Een mevrouw stapte de redactiewinkel binnen. Ze wilde toch weleens even iets kwijt. "Het WeesperNieuws is minder geworden de laatste tijd, vroeger stond er veel meer in." We waren blij dat ze er was, want zo konden we meteen uitleggen dat dat anders is.

In onze tijdelijke redactiewinkel aan de Nieuwstad horen we graag suggesties en opmerkingen. De opmerking over de inhoud van de weekkrant horen we vaker. "De krant stelt niets meer voor", klinkt het soms al snel. Is dat echt zo?

Het klopt dat we de krant eind vorig jaar anders hebben ingedeeld. Om te kijken hoe dat in de praktijk uitpakt, hebben we een aantal recente en oudere edities erbij gepakt om te vergelijken. Aan de eerste tien pagina's is niets veranderd en belangrijker nog: al het belangrijke nieuws in Weesp staat er nog steeds in. Een verder vergelijk is lastig, want de krant ziet er elke week anders uit (dat heeft te maken met het wisselende aanbod van nieuws en advertenties). Maar: in essentie verschillen de weekkranten van dit jaar niet veel van voorgaande jaargangen. Grote wijzigingen zijn dat pagina's als WoonNieuws en AutoNieuws hebben plaatsgemaakt voor een puzzelpagina en een recept. Een andere verandering is dat er minder ruimte is voor achtergrondartikelen en interviews in vergelijking met bijvoorbeeld vorig jaar. Die stukken schrijven we nog steeds. Sterker nog: we zijn er veel meer van gaan schrijven. Die zetten we online op WeesperNieuws Extra. Daarnaast maken we sinds dit jaar januari elke maand een fraai magazine met de beste verhalen.
Om WeesperNieuws Extra te lezen, is een abonnement nodig. Want ook wij ontkomen niet aan teruglopende advertentie-inkomsten en stijgende kosten, dus zoeken we naar andere inkomsten om ons werk te kunnen blijven doen. Gelukkig zijn er genoeg Weespers die met ons meegaan en zich als abonnee hebben aangemeld.

Dus ja, er zijn veranderingen en als gevolg daarvan minder achtergrondartikelen in de gratis weekkrant. Het totaal aantal artikelen van onze redactie is echter enorm toegenomen. Met de weekkrant, de website, het online abonnement én het magazine beleef je als Weesper nieuwsconsument zo'n beetje gouden tijden. Onze slogan is niet voor niets: 'mis niks, lees alles'.
We begrijpen hoe veranderingen in de krant door lezers worden beleefd. Zeker als niet alles meer gratis kan. Toch leggen we hier graag uit dat we keuzes moeten maken, juist om het WeesperNieuws hoog te houden en zelfs uit te breiden. Daar past helaas niet meer bij dat we al ons werk voor niets kunnen weggeven. Onze abonnees helpen ons om lokale journalistiek te blijven bedrijven (ook in deze gratis krant). En met minstens tien lokale nieuws- en achtergrondartikelen plus een mooi portret per week bieden we ze graag waar voor hun geld.

Zomeractie

Onze zomeractie loopt nog steeds. Wie abonnee wordt in onze redactiewinkel ontvangt een tas met alle magazines die we dit jaar hebben uitgegeven. Daarin een selectie van de beste Extra-artikelen. Tijdens de Verenigingenmarkt (donderdag) staan we buiten met een kraam.

In de krant staat nog steeds het belangrijkste nieuws uit Weesp