Drukte op de braderie tijdens het Sluis-en-bruggenfeest van vorig jaar.
Drukte op de braderie tijdens het Sluis-en-bruggenfeest van vorig jaar. Foto: Sjoerd Stoop

Amsterdams vergunningtarief is voor S&B-feest niet op te brengen

De fusie met Amsterdam werpt zijn schaduw vooruit. De organisatie van het Sluis-en-bruggenfeest slaat alarm.

WEESP De kosten voor de vergunning (leges) zijn voor een evenement van deze omvang in Amsterdam 24 keer duurder dan in Weesp. Pieter Kors van de Stichting Volksfeesten Weesp maakt zich grote zorgen over de toekomst van het Sluis-en-bruggenfeest na de fusie met Amsterdam.

Vanaf 2022 (dat is het streven) is Weesp officieel een wijk van Amsterdam en dat gaat gevolgen hebben. Mede-organisator Pieter Kors vraagt zich oprecht af hoe lang het Sluis-en-bruggenfeest nog kan bestaan. Om het feest te kunnen organiseren is dus een evenementenvergunning nodig en daarover wordt leges geheven. Weesp hanteert voor het heffen van leges van evenementen een drietrapsraket: voor een evenement met laag risico bedraagt de leges 103,95 euro, voor een zogenoemd 'aandachtsevenement' is dat 207,90 euro en voor een risico-evenement 415,80. Het zal duidelijk zijn dat het Sluis-en-bruggenfeest in de laatste categorie valt, maar dan is het nog altijd niet veel geld.
In Amsterdam is het aantal bezoekers bepalend. Voor een evenement van meer dan 10.000 bezoekers (de duurste categorie) wordt 10.000 euro aan leges in rekening gebracht. Hoeveel bezoekers het Sluis-en-Bruggenfeest trekt is giswerk, maar dat het er meer zijn dan 10.000 is wel zeker. En dit is zorgelijk, waarschuwt Kors. Tijdens het overleg dat de Stichting Volksfeesten Weesp eerder dit jaar met de gemeente en de politie voerde (over het feest van dit jaar) waren voor het eerst ook ambtenaren van de gemeente Amsterdam aanwezig. Het werd een prima gesprek, maar er was ook een koude douche: die betrof de mededeling dat de organisatie er terdege rekening mee moet houden dat vanaf het jaar dat Weesp onderdeel is van de gemeente Amsterdam (dat wordt waarschijnlijk 2022) leges moet betalen volgens het Amsterdamse tariefstelsel. "En dat is niet op te brengen", stelt Kors onomwonden vast. Volgens hem zijn er nu twee opties voor een oplossing. "Óf de gemeente Amsterdam redeneert dat er andere regels gelden voor het Sluis-en-bruggenfeest óf er wordt tegelijk ook subsidie gegeven zodat de hogere kosten worden weggepoetst."

Concert aan de Steiger

Kors organiseert bij zijn café ook het Caribbean Food & Salsa Festival (eind juli) en het Concert aan de Steiger, dit jaar op zaterdag 14 september. Die feesten trekken aanmerkelijk minder bezoekers dan het Sluis-en-bruggenfeest en vallen in betaalbare categorieën.

Een uitgebreid artikel staat op WeesperNieuws Extra

Het Concert aan de Steiger loopt geen gevaar.