Zorgcentrum De Hogeweyk in Weesp.
Zorgcentrum De Hogeweyk in Weesp. Foto: Ingrid Voet

De Hogeweyk moet van de inspectie negen van de tien punten verbeteren

Het vaak bekroonde zorgcentrum De Hogeweyk in Weesp moet aan de bak om aan de normen van de inspectie te voldoen

WEESP Bij een onverwacht bezoek van de inspectie in mei dit jaar bleek dat het op een behoorlijk aantal punten beter kan in zorgcentrum De Hogeweyk van Vivium Zorggroep. Daar werd al aan gewerkt, maar de bijzondere manier waarmee ze in Weesp zorg bieden aan dementerende ouderen blijft vooropstaan.

De verbeterpunten in het rapport van de inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd waren voor directeur Marco Wisse van Vivium niet zozeer een verrassing. Het onaangekondigde bezoek in mei wel. Het kwam ook eigenlijk net wat te vroeg. De zorginstelling had namelijk al een plan gemaakt om met de zorgverlening in De Hogeweyk te voldoen aan het nieuwe Kwaliteitskader dat vorig jaar door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is vastgesteld, en start in september met een eigen opleiding voor zorgverleners om de vele openstaande vacatures te vervullen.
Wisse herkent veel van de in het rapport van de inspectie geconstateerde tekortkomingen, maar nuanceert: "Wij werken in De Hogeweyk al meer dan twintig jaar met een heel bijzonder concept voor de zorg aan mensen met dementie. Wij willen het voor onze cliënten zo veel mogelijk zoals thuis laten zijn en willen niet meegaan in een medisch model. Wij hadden al geconstateerd dat we aan een aantal normen in het Kwaliteitskader niet voldoen en hadden een actieplan gemaakt om daar stapsgewijs aan te gaan voldoen. Dat plan lag ook al bij de inspectie."

Negen onvoldoendes

De inspectie beoordeelt aan de hand van een tiental normen. De enige norm waar De Hogeweyk voldoende op gescoord had, is: 'cliënten ervaren nabijheid, geborgenheid, vertrouwen en begrip en worden met respect behandeld'. Aan andere normen zoals kennis van de behoeften en wensen van de cliënt, eigen regie van de cliënt, methodisch werken, kwaliteitsbewaking van de zorg en bijscholing van medewerkers voldoet De Hogeweijk "grotendeels niet". Zo is lang niet altijd de levensgeschiedenis van cliënten goed opgenomen in het elektronisch cliëntendossier en kennen de flexibel inzetbare medewerkers de cliënten minder goed. Zorgverleners geven ook aan niet de tijd te hebben om zich te verdiepen in specifieke levensvragen van cliënten. Soms moeten cliënten alleen worden gelaten in de huiskamer als een andere cliënt zorg nodig heeft. Voor de aanwezigheid van voldoende deskundige zorgverleners wordt zelfs een dikke onvoldoende gegeven. Het tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel komt ook bij de andere normen vaker naar voren als probleem. Iets dat Wisse herkent en waar ook aan gewerkt wordt. Een speerpunt in het actieplan is dan ook 'vaste gezichten op de woningen'.

Op WeesperNieuws Extra het vervolg: zo maakt De Hogeweyk een baan in de zorg weer aantrekkelijk