Meteen aan de slag in de praktijk.
Meteen aan de slag in de praktijk. Foto: Paul Tolenaar

De praktijk als leslokaal in zorgcentrum De Hogeweyk

Hoe maak je leren en werken in de zorg weer aantrekkelijk? Vivium start in De Hogeweyk met een opleiding op de werkplek.

WEESP Bij een bezoek van de inspectie bleek eerder dit jaar dat het op een aantal punten beter moet in zorgcentrum De Hogeweyk. Een tekort aan personeel komt diverse malen naar voren als reden waarom zaken niet lopen zoals het zou moeten. Een bekend probleem, niet alleen in Weesp overigens. Maar hoe trek je meer personeel? Met een opleiding 2.0, denken ze bij Vivium. Zorgprofessional+ hebben ze hem genoemd. De belangstelling is groot.

Zorgverleners opleiden is op zich niet nieuw bij Vivium, dat doen ze al jaren. "De behoefte aan opleidingsplekken wordt groter, alleen zijn wij ervan overtuigd dat we dat te ouderwets doen en willen we meer keuzemogelijkheden bieden", zegt directeur Marco Wisse van Vivium Zorggroep. En dus gaat het roer om. Maandag is de eerste groep gestart met 42 leerlingen. En dan begint Vivium nog voorzichtig: de belangstelling voor de nieuwe opleiding was zo groot dat ze ook wel met het dubbele aantal studenten hadden kunnen beginnen. Wisse verwacht dat in de loop van december of januari de volgende groep start en op termijn 150 zorgverleners per jaar opgeleid worden.

Zorgprofessional+ is volgens Wisse de eerste en nog enige opleiding voor zorgverleners in deze vorm in Nederland. Bijzonder is dat de studenten op locatie les krijgen van verschillende deskundigen. Dit zijn bijvoorbeeld Vivium artsen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen, die veel kennis direct uit de praktijk kunnen overbrengen. Ook is er begeleiding van leercoaches en praktijkbegeleiders op de locaties. De docenten komen dus naar de studenten toe, de praktijk is het klaslokaal. Vivium werkt daarvoor nauw samen met het MBO College Hilversum. Het is bovendien een opleiding op maat, aansluitend op de ervaring en vooropleiding van een student.

Opleiding voor doeners

Leerlingen gaan aan de slag in De Hogeweyk, Naarderheem in Naarden of de Stichtse Hof in Laren. Zij gaan na een korte introductieperiode meteen aan het werk in de woning of op de afdeling. 'Ik denk dat deze opleiding vooral doeners aanspreekt", zegt Wisse. "Weliswaar zijn ze dan natuurlijk nog geen gekwalificeerd personeel, maar meer handen beschikbaar voor de basiszorg betekent dat andere deskundigen weer meer tijd overhouden voor hun specialistische zorgtaken." Mensen staan te trappelen om de opleiding te gaan volgen. "Je hoeft niet meer de schoolbanken in en je verdient al vrij snel een salaris. Voor een deel komen er jonge mensen die net klaar zijn op het vmbo, maar er zijn ook zij-instromers. Mensen die de overstap willen maken, en het op deze manier aandurven. Zo starten er volgende week een voormalig schilder en tuinman bij ons."

Een uitgebreid artikel staat op WeesperNieuws Extra

De docenten komen naar de leerlingen toe