Compleet dieet

Al sinds eind maart lopen onze koeien buiten in de wei, sinds april zelfs dag en nacht. Ze voeden zichzelf met gras – gemiddeld 60 kilo per koe per dag. De samenstelling van dit gras varieert per seizoen: in het voorjaar bevat het veel suikers (energie door de zon) en in het najaar zitten er meer eiwitten in.

Nu we richting herfst gaan merken we dan ook dat de koeien wat energie tekortkomen: ze geven minder melk. Om dit te verhelpen bieden we in de stal - waar ze dagelijks een uurtje wachten tot ze gemolken worden - de balen hooi aan die we in het voorjaar gemaaid en opgeslagen hebben. De suikers zijn hierin behouden en zorgen ervoor dat de koeien op krachten blijven. En lekker dat ze het vinden!

Het dieet van eigen land vullen we aan met een klein beetje krachtvoer, bestaande uit onder meer haver, luzerne, mais en rogge. Voor de kringloop zou het nog mooier zijn als we reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie aan onze koeien kunnen geven. Denk aan (afgekeurde) partijen koek, muesli of bierbostel.

Ben je dus producent in (de buurt van) Weesp en wil je samenwerken? Bel gerust.