De fleurige nieuwe Van Houtenlaan.
De fleurige nieuwe Van Houtenlaan. Foto: André Verheul

Wethouder wil meer doen met bewonersideeën over groen

WEESP Na de vijf bijenweitjes heeft wethouder Maarten Miner de smaak te pakken. Wie het op het gebied van groen en biodiversiteit beter weet dan de gemeente mag zich melden. In onze podcast introduceert hij 'the right to challenge'.

De vijf bijenweitjes zullen nog niet voor een grote ommekeer in biodiversiteit zorgen, maar het experiment stemt de GroenLinks-wethouder wel hoopvol. Hij wijst op het groenbeleidsplan dat hij voor het einde van dit jaar aan de gemeenteraad wil aanbieden. "Ik wil daarin meer ruimte bieden voor inwoners om meer van dit soort initiatieven te ontplooien. En dan ga je misschien wél het verschil maken." Dat hoeven niet alleen maar bijenweitjes te zijn. "Dit is wat ze noemen: the right to challenge", zegt Miner. Dat is een aanpak waarbij bewoners taken van gemeenten kunnen overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. "Ik wil kijken hoe experimenten onze leefomgeving kunnen verbeteren. Dus ja, dit is een oproep. Hoe we dat gaan uitwerken, daar ben ik nog niet uit."
Waar het toe kan leiden als bewoners actief betrokken worden, is te zien op de Van Houtenlaan en Breedstraat. De nieuwe inrichting is in nauwe samenspraak met de omwonenden tot stand gekomen. Ook de weelderige beplanting komt daaruit voort. Daarmee is niet meteen gezegd dat die divers genoeg is voor de bij. "Dat is een van de dingen die we in het groenbeleidsplan moeten vastleggen: als we de woonomgeving mooier maken, is dat dan het paradijs voor de bij? Als je op een plek niet maait, zullen veel mensen dat een zooitje gaan vinden. Maar het kan zijn dat dat voor de biodiversiteit heel goed is. Ik kan het niet iedereen naar de zin maken."

Beluister de podcast op weespernieuws.nl