In de komende maanden moet er meer duidelijkheid komen over de volgende stappen in de gemeentefusie met Amsterdam.
In de komende maanden moet er meer duidelijkheid komen over de volgende stappen in de gemeentefusie met Amsterdam.

Maar wanneer en hoe wordt Weesp dan Amsterdam?

De belangrijkste klus die de Weesper politiek de komende maanden wacht, is het uitwerken van de bestuurlijke fusie met Amsterdam.

WEESP Wanneer is de gemeentefusie met Amsterdam? En welk bestuursmodel wordt gekozen? D66 Weesp roept de stadsbesturen van Weesp en Amsterdam op om daar snel duidelijkheid over te verschaffen.

Als het aan de partij zelf ligt, is de bestuurlijke fusie al in 2022 een feit. "Inwoners en ondernemers in Weesp hebben zich in meerderheid duidelijk uitgesproken voor de fusie met Amsterdam. D66 Weesp vindt het daarom van groot belang dat zij niet nog vier jaar langer moeten wachten op de ruimere mogelijkheden voor ondernemers en ondersteuning van inwoners. Het vooruitschuiven van het moment van bestuurlijke fusie naar 2026, wanneer de fusie uiterlijk moet plaatsvinden, brengt grote bestuurlijke, beleidsmatige en financiële risico's met zich mee."
Deze maand komt de 'Bestuursopdracht bestuurlijke fusie Weesp Amsterdam' ter sprake en daarin wordt gestreefd naar een fusie per 2022, zo meldden we eerder deze zomer al. Amsterdam wil voort, een aantal partijen in de gemeenteraad van Weesp ook, maar het debat erover is nog niet gevoerd.

Invloed op bestuur

Wat een goed onderbouwde datumkeuze in de weg staat, is de onduidelijkheid over hoe de inwoners van Weesp invloed houden op het bestuur. Daarom roept D66 Weesp de colleges van Amsterdam en Weesp op om snel met één of meerdere modellen te komen. De WSP zet zeer ambitieus in met haar pleidooi voor een eigen stadsdeel. "Wij zien een stadsraad voor ons waarbij de leden via de gemeenteraadsverkiezingen gekozen worden. Hieruit vormt zich een bestuur dat rechtstreeks verantwoording zal afleggen aan de gemeenteraad van Amsterdam, maar zij zijn wel gekozen door Weespers. Op die manier geef je de Weespers de meeste zeggenschap over hun eigen stad." Hoewel Amsterdam open zou staan voor een 'pilot', is het de vraag hoe reëel deze insteek is. De stadsdelen van Amsterdam tellen minstens 80.000 inwoners, Weesp komt nog niet boven de 20.000. Bovendien wil de WSP meer zeggenschap dan de stadsdelen nu hebben.

Argumenten

Jan Renzenbrink van oppositiepartij CDA kijkt op van de WSP-verklaring. "De argumenten die zij aandragen voor een eigen stadsdeel lijken rechtstreeks overgenomen uit ons verkiezingsprogramma. De democratische vertegenwoordiging en een voorkeursregeling voor Weesper woningzoekenden zijn argumenten waarom wij bij Gooise Meren wilden aansluiten." Renzenbrink zet vraagtekens bij de haalbaarheid van het WSP-streven. Toch wil ook het CDA een vorm van méér invloed dan hoe het nu in de Amsterdamse stadsdelen en wijken is geregeld.

In Amsterdam veel kritiek op stadsdeelcommissies

Over het functioneren van de huidige stadsdeelcommissies bestaat binnen Amsterdam volop kritiek. Ze worden door sommige mensen die erin zitten afgeschilderd als 'tandeloze praatclubs'.