De nieuwe generatie dient zich aan. Hier zien we vader Marc en zoon Joep Aubel die gezamenlijk het looponderdeel afwerken.
De nieuwe generatie dient zich aan. Hier zien we vader Marc en zoon Joep Aubel die gezamenlijk het looponderdeel afwerken. Foto's André Verheul

De nieuwe generatie meldt zich

Veel nieuwe gezichten op het erepodium van de 30e editie van de WeesperNieuws Extra Triatlon.

WEESP Steff Overmars won zondag voor de vierde keer de WeesperNieuws Extra Triatlon. Daarmee is hij recordhouder. De verrassingen zaten in het veld achter hem.

Het erepodium zag er bij de mannen net zo uit als vorig jaar met na Steff Overmars de tweeling Daan en Tim Jacobs op twee en drie. Alle drie oud-Weespers, ook dat blijft een mooi gegeven. Vorig jaar zat Daan vier minuten achter Steff, dit jaar slechts 27 tellen. Het zegt iets over Steff, die flink langzamer was dan vorig jaar en dat mag wijten aan een valpartij vlak na het wisselen. Maar het zegt zeker ook iets over Daan, die net als zijn broer keihard blijft knokken om hoog te eindigen. Met Steff in zijn vizier zette Daan nóg een tandje bij - maar kon het gat niet dichtlopen.
Ook mooi was de zegetocht van Frank de Graaf, die na jaren uit de schaduw stapte van Barry Dooper. Beiden streden jarenlang om de eretitel Snelste Weesper, waarbij Barry al tien keer won. Nu waren de rollen omgedraaid en dat zorgde voor een mooie mix van opluchting en extase bij Frank. Bij de dames twee nieuwe gezichten op het hoogste schavot van het erepodium. Maaike Vooren uit Alkmaar won bij de vrouwen, nadat ze bij het publiek opzien had gebaard om als allersnelste het zwemonderdeel af te werken. Na de kilometer zwemmen had ze zomaar één lengte voorsprong op Steff Overmars. Dat was ook tot haar eigen verbazing, zei ze na afloop. Emma den Besten streefde Paula van der Pouw voorbij en werd tweede bij de vrouwen, een plek die tevens goed is voor de eretitel Snelste Weespse.
Wat zondag verder duidelijk werd, is dat een nieuwe generatie triatleten zich aandient. Zestien- en zeventienjarigen - vaak vanuit zwemclub Triton - die steeds beter en sneller worden, aan (jeugd)wedstrijden meedoen en zich voor het eerst in de 'kwart van Weesp' aan het thuispubliek konden laten zien. Van hen was Amber Jonkvorst zelfs de snelste in de tweede serie. Dat belooft wat.

Tim Jacobs, Steff Overmars en Daan Jacobs: oud-Weespers op het podium.
Maaike Vooren is de snelste zwemmer en wint bij de vrouwen.