Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Kleurrijker

Weesp vergrijst. Nee, ik bedoel niet dat wij met z'n allen ouder worden. Het gaat mij om een andere vergrijzing. Een vergrijzing die niemand opvalt. Het is de vergrijzing van de kleur om ons heen. Op Bonaire zie ik veel kleur. Veelkleurige huizen zijn heel gewoon. Blauw, geel, rood, paars, turquoise, wit… om een paar huizenkleuren te noemen. Sommige kleuren zijn licht, andere donker. Kortom, een bonte kleurenpracht komt mij tegemoet. Alleen Nederlanders bouwen op Bonaire grijze gebouwen, zo lijkt het. Hoe zit dat eigenlijk in Weesp? Weesp vergrijst. Is dat gemeentelijk beleid… ? Witte, grijze of bakstenen gevels met witte of donkere grachtengroene kozijnen zijn heel gewoon. Weespersluis heeft hier gelukkig minder last van. Al zou ik ook daar meer kleur verwelkomen. Waarom niet een paar appeltjesgroene gevels zoals in Den Helder?
Zou het oude Weesp altijd zo eenkleurig zijn geweest? In Leiden wordt onderzocht welke kleur de diepere lagen verf hebben van heel oude huizen... Dat blijkt lang niet altijd grachtengroen te zijn. Eigenaars kunnen hun huis weer de kleuren geven die het vroeger had. Op deze manier brengen inwoners van Leiden weer een stukje historische kleurrijkdom terug in hun stad. Misschien iets voor Weesp? 'Eh…, ik heb geen oud huis, zijn er nog andere mogelijkheden?', denkt de oplettende lezer. Die zijn er! Bijvoorbeeld de blinde gevels van gebouwen zijn, net als onderkanten van bruggen, erg geschikt voor het aanbrengen van kleur in Weesp. Er is al wel een begin gemaakt, bijvoorbeeld met fleurige cacaoschilderingen op de Van Houten-appartementen en schilderingen onder bruggen. De wat fletse muurschildering op de Meidoornflat is niet echt fleurig te noemen. Daar zou een kleurrijk vervolg aan kunnen worden gegeven, zoals bijvoorbeeld in Zierikzee. En... zou het niet geweldig zijn als op de blinde zijkanten van de nieuw te bouwen Kostverlorenflat - met acht verdiepingen graag - kleurige kunst wordt aangebracht? En anders een gedicht of spreuk over Weesp of een tekening van Jakop Slegt? De 20 tiny houses voor eenpersoonshuishoudens op het dak van de nieuwe Kostverlorenflat krijgen bovendien elk de kleuren van de regenboog... Kijk, zo wordt Weesp kleurrijk!