De spoorbaan scheidt het oude en het nieuwe Weesp van elkaar. Het is wachten op een nieuwe ,veilige onderdoorgang.
De spoorbaan scheidt het oude en het nieuwe Weesp van elkaar. Het is wachten op een nieuwe ,veilige onderdoorgang. Foto: G.J. Schultz

Nog jaren wachten op nieuwe fietsroute onder het spoor

Het spoor blijft een barrière tussen het oude en het nieuwe Weesp die nauwelijks te slechten is. Het is wachten op een nieuwe tunnel.

WEESP Er is geld voor twee extra voetgangers- en fietserstunnels onder het spoor. Maar de aanleg is afhankelijk van een complexe spoorpuzzel die ProRail in Weesp moet leggen.

Bewoners van het Leeuwenveld en Weespersluis moeten bijna altijd door de Bouhuijstunnel om bij de winkels, de scholen, de sportclubs en andere voorzieningen van Weesp te komen. Los van het onveilige gevoel dat die tunnel kan geven, zijn de fietsroutes rond deze spooronderdoorgang niet ideaal. Bij de Hogeweijselaan is nog een onderdoorgang, maar dat is meestal mijl op zeven. Maar nieuwe onderdoorgangen zijn niet een-twee-drie gemaakt.
De gemeente Weesp heeft geld beschikbaar om ergens bij het station een mooie, nieuwe en veilige onderdoorgang voor langzaam verkeer te maken. Daarnaast willen ook de ontwikkelaars van Weespersluis geld steken in een onderdoorgang, meer ter hoogte van de sportvelden. Twee nieuwe onderdoorgangen dus, waarvoor het geld geen probleem meer is. "Het liefst zou ik zeggen dat die tunnel morgen gebouwd gaat worden, maar dat gaat helaas niet", zegt wethouder Astrid Heijstee (WSP) in onze podcast De Collegekamer. Ze legt uit dat deze voor vele Weespers zo belangrijke infrawerken moeten wachten totdat het ministerie van Infrastructuur heeft beslist of en op welke manier het spoor bij Weesp wordt aangepast.

Want hoe zat het ook alweer? Op het traject Lelystad-Almere-Amsterdam-Schiphol moeten meer treinen gaan rijden. Om dat mogelijk te maken, is er bij Weesp naar alle waarschijnlijkheid een uitbreiding van het spoor nodig en mogelijk zelfs een aanpassing aan het station. Dat is een complexe zaak waarover eind van dit jaar meer duidelijkheid wordt verwacht. "Weespersluis groeit en groeit, wij willen de tunnels zo snel mogelijk gerealiseerd zien. Maar wij zijn afhankelijk van de voortgang van dat project", aldus Heijstee, die zegt dat dat zomaar nog eens zes à zeven jaar kan duren.
Een van de nieuwe fietstunnels zou bij het station kunnen komen, ter hoogte van de fietsenzaak. Waar de andere nieuwe fietstunnel onder het spoor kan komen is nog onduidelijk. Bij het station is het volgens Heijstee mogelijk om daglicht in de onderdoorgang te laten vallen. Bij de tweede nieuwe tunnel lijkt dat veel lastiger. "Tussen station en kanaalbrug is het spoor zo'n dertig meter breed, dus moeten we rekening houden met een minstens dertig meter lange tunnel met kunstlicht en het blijft een secundaire doorgang."

Brug à la Nigtevecht

Een fietsbrug over het spoor, naar het voorbeeld van de kersverse fietsbrug over het kanaal bij Nigtevecht, zou wellicht een fijner alternatief zijn. Los van de kosten betwijfelt Heijstee of daar ruimte genoeg voor is. "Zo simpel is het niet, het moet allemaal binnen de bestaande bouw. Het spoor ligt nu eenmaal midden in de stad."

Beluister de podcast op weespernieuws.nl

'Het liefst zou ik zeggen dat die tunnel morgen gebouwd gaat worden'