Ook de kleinste buurtbewoners ruimden zwerfvuil mee op.
Ook de kleinste buurtbewoners ruimden zwerfvuil mee op. Foto: Marjet Vinken

Jong en oud ruimen zwerfvuil op

WEESP De 6 Weesper Straatjes en omgeving én de schansen zijn zaterdag opgeruimd in het kader van World Cleanup Day. Er werden zakken vol zwerfvuil opgehaald.

In de 6 Weesper Straatjes was de belangstelling om deel te nemen aan de schoonmaakactie het grootst. Buurtbewoners staken de handen uit de mouwen om losliggend vuil op te prikken. Ze kregen de prikkers en zakken van Recyclevalley die door de gemeente was ingeschakeld. Dezelfde organisatie was 's morgens al te vinden op de schansen. Hier was de belangstelling minder groot: met in totaal acht personen werd daar het vuil opgeruimd. Maar het resultaat was er niet minder om.

Voor de buurtbewoners van de 6 Weesper Straatjes was het niet alleen een nuttige, maar ook een ontzettend leuke dag, vertelt initiatiefneemster Marjet Vinken. "Na een oproep in de Facebookgroep van onze buurt meldden zich al snel twaalf gezinnen aan. Er deden ook veel kleine kinderen mee, de jongste was twee. Die vonden het heel leuk om te doen." Hoewel de 6 Weesper Straatjes op het oog altijd wel een schone wijk is, haalden de buurtbewoners toch nog zes grote zakken vol zwerfvuil van de straat. "In onze wijk vonden we vooral kleine stukjes plastic en sigarettenpeuken. We zijn ook naar het openbare sportveld gegaan en daar lag heel veel zwerfvuil: plastic flessen, blikjes, glas. Ook op de parkeerplaats trouwens, het lijkt wel of mensen die daar parkeren meteen maar al het vuil uit de auto op straat en in de berm dumpen."

Na de opruimactie praatten de buurtbewoners na over de geslaagde dag met een kop koffie of een glaasje limonade. Als het aan Marjet ligt, doen ze volgend jaar weer mee. "Ik hoop dat dan nog meer mensen zich aanmelden, niet alleen in onze wijk, maar in heel Weesp. Ik kan het aanbevelen: de straten zijn weer schoon en het zorgt ook nog eens voor betrokkenheid en verbinding in je buurt."