Burgemeester Bas Jan van Bochove en gemeentesecretaris Marije Roos.
Burgemeester Bas Jan van Bochove en gemeentesecretaris Marije Roos. Foto: Gemeente Weesp

'In Weesp zit nu meer deskundigheid aan tafel'

De eerste honderd dagen na de ambtelijke fusie van Weesp en Amsterdam zijn gepasseerd. "Het is nog niet perfect, maar dat kan nu ook nog niet."

WEESP Penningmeesters van Weesper sportclubs wreven zich al in de handen, want de Amsterdamse sportafdeling had een brief gestuurd met de Amsterdamse tarieven voor de huur van de sportaccommodaties. Maar Weesp bepaalt hier nog altijd zelf de tarieven, wat jammer is voor de Weesper clubs, want in Amsterdam huur je goedkoper. Foutje, sorry, onwennigheid, kan gebeuren.

De Weesper burgemeester Bas Jan van Bochove ziet het van de zonnige kant. “Ik vind het eigenlijk wel positief dat men vanuit Amsterdam de zorg voor Weesp al meteen zo enthousiast oppakt. Ach, dan gaat er weleens iets mis. Het zal niet de laatste keer zijn. We hebben het uiteraard meteen hersteld.”

De ambtelijke fusie ging op 1 juni in. Dat betekent dat Amsterdam sindsdien alle ambtelijke taken voor Weesp uitvoert. De ambtenaren die nog in Weesp werkten zijn in dienst getreden van de gemeente Amsterdam. Een aantal van hen is nu aan de slag in Amsterdam, andere doen in Weesp hetzelfde werk als voorheen. Daarnaast zijn er medewerkers van de gemeente Amsterdam die zich nu in Weesp melden voor overleg, advies of een uitvoeringsklus. “Een boeiende periode”, zegt de burgemeester. “De vakanties zijn voorbij, eigenlijk begint het nu pas. Nu worden zaken duidelijker. En ontstaat soms ook het gedoe.”

Want de ambtelijke fusie is een pittige operatie. Het doel ervan is dat de gemeentelijke taken in Weesp beter worden uitgevoerd. Het ambtelijk apparaat van Weesp was te klein aan het worden, het takenpakket werd zwaarder en het ontbrak steeds vaker aan specifieke kennis.

Parkeren

Bij het dossier 'parkeren' zag je meteen een grotere slagkracht. Niet bij het beleid (uitbreiding betaald parkeren, invoeren parkeervergunningen), want daarover beslist de Weesper gemeenteraad. Maar wel bij hoe je dat het beste kunt regelen en uitvoeren. “We zochten deskundigheid op dat gebied en de medewerkers van Amsterdam konden ons dat meteen leveren”, zegt de burgemeester. Ook op het gebied van handhaving is er meteen een impuls. Bij grote activiteiten of bijzondere omstandigheden kan Weesp een beroep doen op Amsterdamse boa’s (handhavers). En als Van Bochove een overleg voert over maatregelen die in het kader van handhaving getroffen moeten worden, dan heeft hij veel aan de kennis en ervaring uit Amsterdam. “Je merkt dat er meer deskundigheid aan tafel zit.”

'Als het ergens stroef loopt, pakt Amsterdam dat snel op'

Direct adviseren

De Amsterdamse ambtenaren vinden het maar wat leuk om het Amsterdam-Rijnkanaal over te steken, merkt gemeentesecretaris Marije Roos. “In Amsterdam ziet een beleidsadviseur bijna nooit een wethouder, hier schuiven ze vaak meteen aan bij de burgemeester of de wethouder. Zo kunnen ze hun kennis en ervaring rechtstreeks met de bestuurder delen en hen direct adviseren. Mijn Amsterdamse collega's vinden het heerlijk om zo te werken. Die korte lijn naar besluitvorming zijn ze niet gewend.”
Economische zaken, sport, burgerzaken, groenbeleid, de belastingdienst: het zijn allemaal voorbeelden die Van Bochove en Roos kunnen geven als het gaat om beleidsvelden waar de samenwerking lekker marcheert. Het streven is om regels, tarieven en methodieken geleidelijk aan te passen aan die van de hoofdstad. Binnen het sociaal domein blijkt dat lastig. Weesp is gebonden aan afspraken binnen de Gooi en Vechtstreek, terwijl Amsterdam de zaken vaak anders heeft geregeld en met andere zorgaanbieders contracten heeft lopen. Weesp denkt hier aan een hybride oplossing, waarbij de Gooise kennis en contacten een belangrijke rol blijven spelen, maar waar de expertise van Amsterdam voor steun in de rug zorgt.

Roos: “Zo kijken we per onderwerp wat het beste is voor de Weesper situatie en hoe dat past bij de werkwijze van Amsterdam.”

Enthousiasme

Ze ervaart de manier waarop Amsterdam met Weesp omgaat als zeer prettig. “Als het ergens stroef loopt en we zoeken daarover contact met het topmanagement, dan pakken zij dat snel op. Het commitment is groot, ze nemen het echt serieus. Dat heb ik al een paar keer zo ervaren. Soms komt er een manager of directeur snel naar Weesp om de zaak vlot te trekken. Dat is voor zo’n grote organisatie best bijzonder”, weet Roos, die tot eind vorig jaar zelf hoog in de Amsterdamse organisatie werkte.
Van Bochove: “Wat ik mooi vind om te zien is dat men elkaar binnen het gemeentelijk managementteam enthousiasmeert. Men voelt nu die verantwoordelijkheid en dat zorgt voor een heel mooie interactie. De ambtelijke fusie is een ingewikkelde operatie, maar het is ook leuk en boeiend. Het is nog niet perfect, maar dat kan ook nog niet. Als je mij na de eerste honderd dagen naar de tussenbalans vraagt, zeg ik: we zijn goed op weg.”

Op WeesperNieuws Extra deel twee van dit gesprek: vooruitkijken naar de bestuurlijke fusie.