Uit heel het land vertrekken boeren per tractor naar Den Haag. Dit was gisterochtend in Hilversum.
Uit heel het land vertrekken boeren per tractor naar Den Haag. Dit was gisterochtend in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

'Wij krijgen zowat alle milieu-
problemen op ons bordje'

Zo'n twintig boeren uit Weesp togen gisteren per tractor naar Den Haag voor de protestactie. "Het is tijd om een daad te stellen."

WEESP Ook de Weesper agrariërs zijn het beu om steeds de zwarte piet toegespeeld te krijgen en stapten in alle vroegte op de tractor om in een lang lint naar Den Haag te tuffen. Ze willen een tegengeluid geven.

De CO2-uitstoot, de insectensterfte, de oppervlaktewatervervuiling, de stikstofcrisis: er is geen milieuprobleem of de landbouw wordt er in één adem mee genoemd. Onterecht, zo vinden de boeren. En ze vinden het al helemaal niet terecht dat zij er steeds voor op moeten draaien. "Het is tijd om een daad te stellen", zegt Weesper melkveehouder Dick Verweij. "Het wordt steeds gekker in dit land." Jesse Baars van een boerderij op de Keverdijk: "Wij krijgen nu zowat alle milieuproblemen op ons bordje, maar dat is natuurlijk niet eerlijk. En aan de andere kant ondervinden we juist tegenwerking als we milieuvriendelijker willen werken. Wij zouden bijvoorbeeld heel graag een emissie-arme stal willen bouwen, maar die investering heeft natuurlijk alleen zin als je ook kunt uitbreiden. En dat mag dus niet."
Vanwege het stikstofoverschot adviseert oud-minister Johan Remkes drastische maatregelen te nemen, waaronder het halveren van de Nederlandse veestapel. Ook raadt Remkes aan om verouderde en/of vervuilende boerderijen rond kwetsbare natuurgebieden in kaart te brengen en deze met overheidsgeld uit te kopen.

Probleemindustrie

Maar de agrarische sector is het zat om te worden weggezet als een 'probleemindustrie'. Dat komt volgens de boze boeren vooral doordat partijen met andere belangen de cijfers naar hun hand zetten en zo voor een vertekend beeld zorgen. Boeren zijn juist van groot belang voor de voedselketen, de economie en het landschap, zeggen ze. Vandaar het grote protest. Duizenden boeren uit heel het land trokken per tractor, over de snelweg, naar Den Haag, wat in de spits tot enorme files leidde.
Hanna Hilhorst van De Groene Griffioen werpt zich op als spreekbuis voor de boer. "Ik vind dat er te vaak wordt neergekeken op de boeren en deze sector. Dat is onterecht. Boeren verdienen respect voor hun werk. Je wordt soms gierend gek van de regels, die weer vaak wisselen. Het ontbreekt bij de overheid aan langetermijnvisie. Als boer moet je steeds maar weer meebuigen. En dat kan niet altijd, bijvoorbeeld omdat je net een heel dure investering hebt gedaan."

Consument

De consument maakt het de boer ook niet altijd makkelijk, vindt Hanna. We zien graag een duurzame en diervriendelijke boer, maar we betalen voor melk, kaas en vlees het liefst de laagste prijs. Dat gaat niet samen. Onder meer via haar columns in het WeesperNieuws en op WeesperNieuws Extra wil Hanna aan het grote publiek duidelijk maken hoeveel tijd en liefde een boer in zijn werk steekt en hoeveel geld hij uitgeeft aan verduurzaming en dierenwelzijn. "De media hebben aandacht voor de misstanden, maar daarmee wordt alles over één kam geschoren."

'Je wordt gierend gek van de regels, als boer moet je meebuigen'