Afbeelding
Foto: Groene Griffioen

Op de boerderij in debat over vlees

WEESP De biologische boerderij De Groene Griffioen in Weesp houdt op donderdag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, een debat over de toekomst van vlees.

Aanleiding is het VN-rapport dat afgelopen zomer de noodklok luidde over de toestand van ons klimaat en de uitputting van de aarde. De media namen de boodschap over en kopten groot: 'We moeten van het vlees af'. Een makkelijke zin, maar voor- en tegenstanders kibbelen om het hardst. Want wat gebeurt er eigenlijk als we allemaal stoppen met vleeseten? Wat heeft dat voor gevolgen voor het landschap? Is het een goed idee om een koe als schakel uit de kringloop te halen? En kun je ook een bewuste vleeseter zijn?

De Groene Griffioen nodigt iedereen – vleeseter, vegetariër en veganist – uit om over dit onderwerp mee te praten. Aan tafel bij debatleider Hanna Hilhorst – boerin en columniste WeesperNieuws – zit allereerst boer Boy Griffioen, die vanwege zijn inzet voor een duurzaam en gezond voedselsysteem op de lijst van de Food100 staat. Hij zal vertellen waarom we koeien nodig hebben voor de kringloop en de inrichting van ons landschap. Dit zal schuren met het verhaal van Tom Zwarts, veganist en oprichter van YouTube-kanaal VeganAnimal. In zijn video's legt hij uit waarom de bewuste vleeseter niet bestaat en waarom de mens niet belangrijker is dan een varken. Tot slot zal Marten Verdenius, die op het erf van De Groene Griffioen de zuivel verwerkt en afstudeerde in duurzame ontwikkeling, beargumenteren dat alléén plantaardig voedsel niet de toekomst heeft. Naast discussie is er livemuziek en na afloop is er tijd om na te borrelen. Aanvang: 20.00 uur, entree 10 euro (inclusief twee consumpties). Aanmelden kan via hanna@degroenegriffioen.nl of in de boerderijwinkel van De Groene Griffioen.