Gideon overvalt de Midjanieten, Maerten de Vos, 1643
Gideon overvalt de Midjanieten, Maerten de Vos, 1643 Foto: collectie Rijksmuseum

Weesper Gideonsbende moet Amsterdam blijven bestoken

Ongeacht hoe het opgaan van Weesp in Amsterdam precies geregeld wordt, heeft de Weesper burgemeester twee oproepen: een aan Amsterdam en een aan de Weespers.

WEESP Ambtelijk is Weesp al opgegaan in Amsterdam, misschien al in 2022 draagt Weesp ook het gemeentebestuur over aan de grote buur. Over de voorwaarden wordt nu onderhandeld.

Sommigen vrezen dat Weesp volledig wordt opgeslokt door de stad aan de Amstel. Dat gevaar bestaat zeker, waarschuwt Bas Jan van Bochove, burgemeester van Weesp. Daarom houdt hij in dit gesprek met het WeesperNieuws de inwoners van het stadje aan de Vecht stevig bij de les. In de onderhandelingen over de voorwaarden van de bestuurlijke fusie is ‘nabijheid van bestuur’ een cruciaal begrip. Er wordt mee bedoeld: een vorm van bestuur waarbij de Weespers na de fusie toch nog hun eigen beslissingen kunnen nemen. Daar schijn je met Amsterdam afspraken over te kunnen maken. “Ik denk dat Amsterdam er groot belang bij heeft om aan de regio te laten zien dat ze op een goede manier een fusie met een andere gemeente tot stand kan brengen, met respect voor de gevoelens die er bij die gemeente leven. Er liggen meer gemeenten rond Amsterdam die het niet meer alleen kunnen. Amsterdam en Weesp hebben nu de kans om een heel goed voorbeeld neer te zetten van hoe je dat samen op een adequate manier oplost. Ik daag Amsterdam daartoe uit.”
Maar - en dan komt Van Bochoves oproep aan de inwoners van Weesp - welk bestuurskonijn er ook uit de hoge hoed komt, de opdracht aan de Weesper samenleving is om het te laten slagen. “‘Nabijheid van bestuur’ vraagt ook iets van onze inwoners. Namelijk: staan voor de dingen die we belangrijk vinden. Als we dat niet meer doen, zijn we het heel snel kwijt.”
Laten we eens proberen daar een voorstelling van te maken. Wie in Zuidoost bepaalt wat er in het Weesper Kindpakket blijft? Wie in de Stopera maakt zich straks druk over de leefbaarheid van de Weesper binnenstad? Van Bochove wijst opnieuw naar de inwoners van Weesp. “Weespers moeten nu hun posities markeren. In de politiek, in de sport, in maatschappelijke organisaties, op economisch gebied. Het gaat erom met elkaar die Gideonsbende te vormen die de Amsterdamse politiek blijft bestoken.”

Calimerogedrag

Je hoeft volgens Van Bochove niet per se in de gemeenteraad te zitten om iets gedaan te krijgen. Als lid van de ondernemersvereniging heb je invloed op de inrichting van de winkelstraat, zoals je via de bewonerscommissie aandacht vraagt voor de veiligheid in je wijk. “Er zijn vele manieren om als inwoner invloed te hebben op jouw openbaar bestuur, ook in de grote stad. En ik ken vele goede voorbeelden dat de gemeente nog luistert ook”, aldus de man die zijn hele leven meegaat in het openbaar bestuur.
Een plek veroveren op het hoofdstedelijke pluche blijft evengoed een optie. De burgemeester van Weesp herhaalt nog eens dat het een denkfout is om te stellen dat je als Weesper nooit in de gemeenteraad van Amsterdam kunt komen. “Laat dat Calimerogedrag los. Meng je nu al in het partijcircuit van Amsterdam en zorg ervoor dat je bij de gemeenteraadsverkiezingen een hoge plek op de kieslijst verwerft.”

Gebiedsbericht werken

Gemeentesecretaris Marije Roos wijst op het ‘gebiedsgericht werken’ als methode om het bestuur van een grote stad dichter bij de inwoners te krijgen. “Per gebied stelt Amsterdam in overleg met de bewoners de plannen en een agenda op en zorgt voor de uitvoering. Dat is een beproefde methode, ook in andere grote steden. Je voelt op deze manier goed aan wat er nodig is en dat is in elk gebied anders.” En ja, Weespers zullen aan de Amsterdamse manier van werken moeten wennen. Roos heeft op dat punt nog een belangrijk advies. “In de ambtelijke fusie zie ik dat het helpt als je je zelfbewust opstelt, maar niet overvraagt. Maak je niet kleiner dan je bent, wijs op de afspraken en doe het samen.”
Toch zijn er veel mensen, ook die het kunnen weten, die zeggen: hou maar op, Amsterdam slokt Weesp gewoon op. Van Bochove: “Die geluiden hoor ik ook. Maar vanuit die gedachtegang kom je nergens. Ik ben optimistischer, maar niet naïef. We moeten niet over ons heen laten lopen. Met goede afspraken en gebiedsgericht werken liggen er volop kansen.”

'Een goede fusie met Weesp is ook in het belang van Amsterdam'