Felicia de Rooij wil met haar zoontje Brody met de bus. De aanpassingen van de bushaltes helpen haar daarbij enorm.
Felicia de Rooij wil met haar zoontje Brody met de bus. De aanpassingen van de bushaltes helpen haar daarbij enorm.

'Door die aanpassing gaat het prima, nu kan ik vaker met de bus'

Felicia de Rooij uit Weesp zit in een rolstoel, heeft twee jonge kinderen en wil graag zelfstandig met de bus reizen. Lukt dat?

WEESP Vanwege de Week van de Toegankelijkheid reden we een stukje met Felicia mee. We treffen haar op een miezerige middag bij de bushalte op de Casparuslaan. Op schoot zit haar eenjarige zoontje Brody. De 30 jaar jonge Weespse kijkt erg uit naar dit bustripje. "Ik wil graag met de bus, maar ik durfde eigenlijk niet meer. Bang dat het mij toch niet lukt om in de bus te komen."

De recente aanpassing van alle bushaltes in Weesp heeft haar nieuwe moed gegeven. Er staan mooie nieuwe abri's, maar voor Felicia is het belangrijkste dat de stoeprand is verhoogd. Daardoor moet het haar nu wel lukken om in de hoge bus te komen. Brody kijkt rustig waar de bus blijft. Felicia vertelt ondertussen dat ze erg te spreken is over hoe de gemeente de toegankelijkheid in Weesp verbetert. "Tijdens mijn vaste rondje door Weesp is er iemand van de gemeente meegelopen. De knelpunten die we tegenkwamen, werden snel opgelost. Ik kan nu overal goed bij", zegt ze enthousiast. Er staan natuurlijk nog weleens reclameborden, auto's of vuilniszakken in de weg. De Weespse heeft altijd een briefje in haar zak om bijvoorbeeld onder de ruitenwisser te steken. Er staat op: Niet ik, maar wij. Laat de stoep vrij. "Dat element van 'samen' vind ik belangrijk. Ik probeer het altijd zo vriendelijk mogelijk te vragen."
Daar komt de bus. De chauffeur klapt de deuren open. Maar Felicia kan niet zelf de bus in komen. De nieuwe stoep is niet hoog genoeg. De chauffeur schiet meteen te hulp. Hij nodigt Felicia uit naar de achterdeur waar hij een plank laat zakken die de ruimte tussen stoep en bus overbrugt. Nu gaat het betreden van de bus prima. Bij de halte waar Felicia wil uitstappen, moet de chauffeur opnieuw even te hulp schieten met de plank. Een klusje van niks. "Het ging eigenlijk prima", zegt Felicia over dit testritje. Ze is opgelucht en straalt. Nu kan ze vaker met de bus, zeker als het niet al te druk is. "Mijn ouders wonen in Nederhorst den Berg, een mooi stukje om met de bus te doen. Anders moet mijn man mij altijd halen en brengen met de auto. Ik wil niet de hele tijd afhankelijk van hem zijn."

Obstakels

Eerder dit jaar zette de gemeente Weesp de klachtenlijn open en inventariseerde welke obstakels de toegankelijkheid allemaal in de weg staan. In de top 10 staan kliko's, grofvuil, fietsen en foutgeparkeerde auto's. Dat zijn zaken waarvoor we niet naar de gemeente kunnen wijzen: hier moeten wij Weespers zelf bewust van zijn en ons leven beteren. Een openbaar toilet is ook een zeldzaamheid in Weesp. Ook dat valt onder toegankelijkheid. Hier ligt een mooie opdracht voor de horeca. Natuurlijk zijn er ook zaken waar de gemeente haar verantwoordelijkheid moet pakken. Het verhelpen van slechte bestrating bijvoorbeeld. Of toezien dat bij werkzaamheden de vergunningen worden nageleefd als het gaat om hekken en containers op de openbare weg.

Aflopend stoepje

Weesper ereburger Cor van der Poel heeft als gevolg van een herseninfarct veel van zijn mobiliteit moeten inleveren, maar met een scootmobiel komt hij nog (bijna) overal. Plots ervaart hij hoe belangrijk een aflopend stoepje kan zijn om bijvoorbeeld aan de overkant van de straat te komen. "Er moet veel meer bewustwording uit de samenleving komen voor de gehandicapte mens. In mijn oude wereld was ik ook onwetend over veel dingen op dit gebied, maar hoeveel rollators en scootmobielen zie je tegenwoordig niet?" Verantwoordelijk wethouder Léon de Lange (D66) pakt dat op: "Mensen die niet in een rolstoel zitten, hebben soms geen idee tegen welke problemen mensen oplopen die wél een beperking hebben. Dat geldt ook voor ambtenaren." Dus bracht hij in kaart welke problemen er zijn. "Gewoon, door een rondje te maken door de wijken en te inventariseren waar iets beter kan." De Lange realiseert zich dat er op dit gebied nog altijd veel te winnen is in Weesp. Hij wijst erop dat niet alles in één keer geregeld kan zijn.
Het melden van knelpunten of suggesties kan helpen. Daarvoor is het e-mailadres iedereendoetmee@weesp.nl in het leven geroepen. En er is de Fixi-app om klachten door te geven.

'Er moet veel meer bewustwording uit de samenleving komen'
Als de buschauffeur helpt met de plank, gaat het prima.