Kunstenares Burney Bavelaar ontving de prijs in 2013.
Kunstenares Burney Bavelaar ontving de prijs in 2013.

Drie genomineerden bekend, wie ontvangt de Cultuurprijs Weesp 2019?

WEESP Wie wint dit jaar de Cultuurprijs Weesp? Tot 18 oktober kan iedereen stemmen op een van de drie genomineerden. Gaan de meeste stemmen in 2019 naar zangers, monumenten of kamermuziek?

De cultuurprijs is van de gemeente, wordt eens in de twee jaar uitgereikt en levert de winnaar een geldbedrag op van 1.500 euro. De jury nomineerde dit jaar kamerkoor Camerata Fectionata, Stichting Open Monumentendag Weesp en het Chamber Music Festival Weesp. De stem van het publiek bepaalt de winnaar.

Kamerkoor Camerata Fectionata

Camerata Fectionata betekent 'Kameraden aan de Vecht'. Het ambitieuze kamerkoor is opgericht in 2010 door dirigent/componist Fred Smalbrugge. Het koor zingt zowel oude als hedendaagse muziek. Het repertoire bestaat uit werken van oude meesters zoals Monteverdi, Bach, Mozart, Vivaldi en hedendaagse componisten als Pärt en Nystedt. Het koor van ervaren amateurzangers streeft naar het uitvoeren van koormuziek op kwalitatief hoog niveau. Afgelopen jaren wisten de ongeveer 20 zangers en zangeressen veel Weespers te raken met onder meer het Requiem van Mozart en hun herdenkingsconcert het Requiem van Fauré op 4 mei dit jaar. Het koor is ook al jaren te beluisteren tijdens het Weesp Korenfestival in december. In april staat de Johannes Passion op het programma, dat wordt uitgevoerd met solisten en orkest in de Grote Kerk.

Open Monumentendag Weesp

De stichting is al jaren verantwoordelijk voor de Open Monumentendag in Weesp. Die dag geeft Weespers de kans om monumenten waar je normaal niet zo snel komt, eens van binnen te zien. Niet alleen Weespers trouwens, ook bezoekers uit de regio en (veel) verder weg weten dan de monumenten te vinden. Dit jaar waren dat er meer dan duizend. Maar de stichting doet meer dan alleen de deuren openzetten. Zo zijn er de paardentram, muzikale optredens en de Weespermoppenroute, de wandeling waarmee lokale prijzen zijn te winnen. De stichting organiseert daarnaast Open Monumentjesdag, waarbij vierhonderd leerlingen van zes basisscholen een rondleiding kregen door zes monumenten.

Stemmen kan tot
18 oktober

Chamber Music Festival Weesp

Het Chamber Music Festival Weesp is opnieuw genomineerd. Niet alleen omdat zij al zes jaar op rij grote namen uit de internationale klassieke muziekwereld naar de Van Houtenkerk in Weesp haalt, maar ook omdat de stichting de activiteiten heeft uitgebreid met jeugdprojecten door het jaar heen. Want liefde voor klassieke muziek kun je volgens de stichting niet jong genoeg opdoen. Dit jaar werd samen met 450 leerlingen van de Weesper basisscholen afgetrapt met het scholenproject Be Bach en gaf 'ome' Willem Rutten een familieconcert in de Grote Kerk. Voor de komende editie van het kamermuziekfestival in maart 2020 kunnen kinderen zich na dit concert aanmelden om zelf mee te doen in 'Willem, de Opera', een opera van en voor kinderen. Daarbij vinden er komend jaar ook optredens plaats in de verzorgingshuizen De Hogeweyk en Oversingel.

Stemmen kan door voor 18 oktober een mail met je keuze in te sturen naar cultuurprijsweesp@weesp.nl.