Bezitters van de Amsterdamse Stadspas konden in september onder meer korting krijgen op een hardloopcursus.
Bezitters van de Amsterdamse Stadspas konden in september onder meer korting krijgen op een hardloopcursus. Foto: André Verheul

Weesper minima met korting naar Artis of museum

Een investering van Weesp en een samenwerking met Amsterdam leidt tot een ruimer pakket voor minima, meldt de gemeente.

WEESP Weespers die moeten rondkomen van weinig geld kunnen in de loop van volgend jaar al gebruikmaken van Amsterdamse voorzieningen zoals de Stadspas.

Weesp draagt de uitvoerende taken op het gebied van sociale zaken per 1 januari 2020 over aan Amsterdam. Hierbij wordt het Amsterdamse beleid deels van toepassing, waardoor inwoners van Weesp met een minimuminkomen in de loop van 2020 een ruimer voorzieningenpakket krijgen. Om dat mogelijk te maken trekt Weesp 100.000 euro uit. Hierdoor komt er versneld een ruimer pakket aan voorzieningen beschikbaar. Wethouder Maarten Miner is blij met dit besluit. "Dit geld komt volledig ten goede van inwoners met een minimuminkomen. Het is mooi dat we vooruitlopend op de fusie deze slag al kunnen maken."
Een van de Amsterdamse voorzieningen die hierdoor opnieuw voor Weesper minima beschikbaar komen, is de Stadspas. De houder kan daarmee gratis of met korting naar (Amsterdamse) activiteiten, musea, theater, Artis of zwembaden. In 2010 werd die Amsterdamse Stadspas al eens geïntroduceerd in Weesp, maar werd twee jaar later alweer afgeschaft omdat er door Weespers te weinig gebruik van werd gemaakt.

De taken die Weesp al naar Amsterdam overhevelt zijn onder meer: het verstrekken van uitkeringen, inkomensregelingen, de ondersteuning van uitkeringsgerechtigden (bijvoorbeeld bij het vinden van werk), de ondersteuning van ondernemers die in financiële problemen verkeren of mensen die vanuit een uitkering een eigen onderneming willen starten. Inwoners en ondernemers die hiermee te maken hebben, worden in de komende periode uitgebreid geïnformeerd over wat dit voor hen betekent. Andere taken worden voorlopig nog niet overgedragen: schuldhulpverlening, volwasseneneducatie, de vrijwilligerscentrale, maatschappelijke begeleiding van statushouders en de sociale werkvoorziening. De huidige dienstverlening wordt zo veel als mogelijk voortgezet, meldt de gemeente.