Wethouder: personeelstekort in thuiszorg niet snel opgelost

WEESP Wie via de WMO huishoudelijke hulp wil inschakelen, kan dat bij de gemeente Weesp heel goed regelen. Toch zijn er grote zorgen als gevolg van personeelstekorten bij de zorgaanbieders. Wethouder Astrid Heijstee probeert een oplossing te vinden.

De gemeente heeft de zorgplicht, maar het zijn de gecontracteerde zorgaanbieders die de zorg moeten leveren. "En die organisaties kampen met een personeelstekort", zegt de WSP-wethouder in onze podcast De Collegekamer. Vooral ouderen die zelfstandig thuis wonen maken gebruik van de huishoudelijke hulp. Voor hen worden sommige huishoudelijke taken te zwaar. Ook mensen die ziek zijn of met een beperking leven, kunnen huishoudelijke hulp inschakelen. In de afgelopen zomerperiode was het al erg krap. "Het is uiteindelijk gelukt, maar er zit wel spanning op. Dan kan het een keer gebeuren dat er niemand voor de deur staat om schoon te maken." Heijstee wil namens de gemeente met de aanbieders in gesprek om te zien hoe de knelpunten kunnen worden opgelost. Dat is niet eenvoudig, zegt ze op voorhand. Flexibeler met de afspraken omgaan en het aantrekkelijker maken van de baan liggen daarbij voor de hand. "Het gaat om meer dan schoonmaken van het huis. De thuiszorgmedewerker heeft ook een signaleringstaak: hoe gaat met meneer of mevrouw, is er misschien iets extra's nodig?", zo wijst ze op het grotere maatschappelijke belang.

Weesp doet het goed

Het personeelstekort staat los van de manier waarop de gemeente Weesp dit 'WMO-product' toekent. Dat doet Weesp namelijk heel goed, zo blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke rekenkamercommissie. Dat is afgezet naar landelijke normen. De huishoudelijke hulp levert 'een schoon huis' af, legt Heijstee uit. Terwijl oudere generaties gewend waren om elke week het hele huis te poetsen, wordt nu met elkaar besproken wat er binnen de beschikbare uren gedaan wordt en in welke frequentie. "Wij hebben daar een mooi lijstje voor. Heel transparant, oordeelt de rekenkamercommissie."

Beluister de podcast op
www.weespernieuws.nl