Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Hoge bomen

Hoge bomen vangen veel wind. Daar bedoelen wij mee: mensen die veel verantwoordelijkheid dragen, moeten ook veel verantwoording afleggen. Dat laatste kan leiden tot veel kritiek. Die kritiek komt vaak pas als het stormt. Zolang de zon schijnt, is er niets aan de hand. Zo gaat het vast ook in Weesp. We lezen en horen nu geen kritiek. De zon schijnt in de Weesper politiek. De lezer kan zelfs de indruk krijgen dat eenstemmigheid regel is in het stadhuis. Alsof alle voorstellen, met raadsbreed enthousiasme, unanieme steun krijgen in de gemeenteraad. Dat vaak besluiten met een nipte meerderheid van één stem worden aangenomen, haalt het nieuws niet. Tot frustratie van mensen die met een andere kijk hun zienswijze over het voetlicht proberen te brengen. Natuurlijk weten wij dat als de bomenrij gesloten blijft - kijk naar de hoge bomen aan de Gemeenschapspolderweg - veel stormen getrotseerd kunnen worden.

Toch doemen er problemen op aan de westelijke horizon. Dat heeft - hoe kan het ook anders - met het naderen van Amsterdam te maken. Onze Weesper hoge bomen hebben een vrijwel blanco cheque getekend en aan Amsterdam gegeven. Een stad die bekend staat om een wispelturig beleid als het gaat om inspraak van deelgebieden. De mooie praatjes van Amsterdam vullen zo langzamerhand geen gaatjes meer. Het Weesper stadsbestuur wil van alles, maar Amsterdam heeft vooral veel geduld… Zij hebben die cheque toch al? Wil Weesp een aparte status? Natuurlijk komt er geen status aparte! Wil Weesp een bijzondere eigen deelraad? Natuurlijk komt er geen bestendige deelraad Weesp! Waarom zou Amsterdam daarmee instemmen?

Het enige krachtige argument om dat te kunnen afdwingen is de mogelijkheid van een wexit: dat Weesp alsnog over zou kunnen stappen naar Gooise Meren. Weesp heeft straks, net als al die andere kleine Amsterdamse stadsdelen, niets in te brengen in Amsterdam. Of niet soms? Wat gaat er met de hoge bomen gebeuren als deze storm over Weesp komt? Vallen ze om? Blijven ze plakken aan het pluche alsof hun neus bloedt? Een extra prikkelend onderwerp voor de 30 Weespers die gestart zijn met de interessante cursus Politiek!