Stadsraad, commissie of toch iets anders?

WEESP Wordt het een stadsraad met gedeeltelijke eigen zeggenschap, zoals Rozenburg in Rotterdam? Een aparte raadscommissie voor alle onderwerpen die Weesp aangaan, naar een voorbeeld in Enschede? Een geheel eigen stadsdeel, of toch iets anders?

De Weesper Regiegroep Fusies, bestaande uit Weesper raadsleden, verkent de mogelijkheden waarbij de inwoners van Weesp zeggenschap en invloed houden na de bestuurlijke fusie met Amsterdam. "De gekozen structuur moet afwegingen op buurtniveau en buurtgerichte plannen blijvend mogelijk maken", staat in een uitwerking die de wethouders Léon de Lange (Weesp) en Rutger Groot Wassink (Amsterdam) hebben opgesteld na gesprekken met betrokkenen en experts.

Uit het praatstuk blijkt dat er ruimte is om over diverse bestaande constructies verder te praten, zoals een stadsraad met gedelegeerde zeggenschap, een aparte raadscommissie voor Weesper zaken en zelfs een zelfstandig opererend klein stadsdeel, mogelijk samen met Driemond. Iets nieuws uitproberen is niet uitgesloten, waarbij ook in het buitenland inspiratie kan worden opgedaan. Tegelijk staat in de verkenning dat de minister van Binnenlandse Zaken niet happig is op experimenten.
Wat volgens beide wethouders niet vergeten moet worden, is dat Weesp bewust heeft gekozen voor een aansluiting bij Amsterdam. Is het dan logisch dat je veel gaat afwijken van bestaande afspraken en Amsterdamse structuren? In de verkenning staat ook dat de ervaringen met de relatief nieuwe stadsdeelcommissies niet positief zijn. Amsterdam gaat ze volgend jaar evalueren, waarbij het afschaffen van deze stadsdeelcommissies geen uitgangspunt is. De keuze voor de bestuursvorm is een van de cruciale punten in de aanloop naar de bestuurlijke versmelting van Weesp bij Amsterdam. Afhankelijk van de uitkomst in dit debat kan die fusie op zijn vroegst in 2022 plaatsvinden.


Sluiten