Op scholen en op tv is de roetveegpiet de maatstaf, bij de intocht in Weesp (nog?) niet.
Op scholen en op tv is de roetveegpiet de maatstaf, bij de intocht in Weesp (nog?) niet.

Intochtcomité houdt vast aan traditionele zwarte piet

Uit een brede dialoog blijkt dat er wel wat schmink van de Weesper zwarte piet af mag. Het intochtcomité houdt vast aan 'de traditie'.

WEESP De vrijwilligers van de Stichting Sinterklaasintocht Weesp brengen de schmink van zwarte piet dit jaar nog dik op. Roetveegpieten worden op zijn vroegst pas bij de intocht van 2020 verwacht.

Dat is de uitkomst van een door de gemeenteraad gewenste dialoog met allerlei betrokkenen. Vorig jaar leverden die gesprekken geen verandering op. Dit jaar is er dan toch een eerste stap gezet naar het aanpassen van de Weesper piet. Althans, zo lijkt het. Bij de gesprekken waren voor- en tegenstanders van een aanpassing aanwezig, mensen van het intochtcomité, scholen, ondernemers en een vertegenwoordiging van de Pietengroep. In een persbericht dat de gemeente vrijdag uitbracht, wordt herhaaldelijk gewezen op de positieve manier waarop deze gesprekken zijn gevoerd. "De dialoog heeft helderheid gebracht. Kijkend daarnaar én naar het voorbeeld van het Sinterklaasjournaal kunnen we niet anders dan nadrukkelijk de wens uitspreken dat we in Weesp vanaf 2020 de intocht aanpassen aan de geest van de tijd."
De vrijwillige inspanningen van de Stichting Sinterklaasintocht Weesp worden in het persbericht geroemd. Zonder deze inzet was de in Weesp altijd spectaculaire en door vele duizenden mensen bezochte intocht niet mogelijk geweest. André Groenendaal, de voorzitter van het intochtcomité, weet niet zeker of hij er volgend jaar nog steeds bij is. "We gaan er dit jaar weer een prachtig feest van maken. Daarna gaan wij ons beraden en laten we weten of we ook na dit jaar de organisatie van de intocht met roetveegpieten op ons willen nemen."
Wat niet wil zeggen dat de roetveegpiet vanaf 2020 een zekerheid is, zo legt Groenendaal later aan de telefoon uit. "We krijgen de roetveegpiet opgedrongen door de burgemeester. Maar hij gaat er niet over, wij gaan erover." Toch kan de druk zo groot worden dat Groenendaals comité plaatsmaakt voor een club mensen die wel met de verandering willen meegaan. "Maar het kan ook zijn dat we gewoon doorgaan, mét zwarte pieten. Het is traditie, helemaal geen racisme. Jarenlang was zwarte piet nooit een probleem en nu ineens wel. Wij zien alleen maar vrolijke kinderen tijdens de intocht."
De ouderraden van de Weesper basisscholen zouden liever meegaan met de tijd. Mirjam Nijsen, een van de ouders die deelnam aan de dialoogavonden: "Op alle scholen neemt Sinterklaas al jarenlang roetveegpieten mee, dus fijn dat nu ook de Weesper intocht inclusief wordt en voor iedereen een feest kan zijn. Ik vond het mooi om te zien dat het gesprek hierover erg respectvol is gevoerd, met begrip voor alle standpunten."

De Sint komt dit jaar aan op zaterdag 16 november. De boot wordt verwacht om 12.00 uur.

Op WeesperNieuws Extra een uitgebreider artikel over hoe de dialoog tot stand kwam, plus reacties.