Afbeelding
Foto: Brian Elings

Yuri van
der Linden


Kunsthistoricus, zou willen dat Weesp zich met een beeldbepalend kunstwerk op de kaart zet

Kunst of kitsch?
"In ons depot staan objecten die zeker als kitsch bestempeld zouden kunnen worden. Maar zodra je je in zo’n object verdiept, ontdek je er steeds meer schoonheid in. De scheidslijn tussen kunst en kitsch is vaak erg smal en vloeibaar. En mooie kitsch en lelijke kunst bestaat ook, hoewel ik dat laatste niet mag zeggen."

Favoriete stek in Weesp?
"Het carillon. Ooit mocht ik even de ladder achter de beiaardier op. Het gezicht op Weesp en de omgeving in de avondzon was onvergetelijk!"

Wakker te maken voor?
"Donuts. Als er ooit een filiaal van Dunkin’ Donuts in Weesp komt, gaat de weegschaal de deur uit."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik bestuurslid Collecties ben van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap, opgericht in 1858. We beheren een fantastische collectie, te zien in het Rijksmuseum, waaronder de boekenkist van Hugo de Groot."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Vaker grote huizen huren van de Landmark Trust. Een landhuis in Engeland of een villa in Italië bijvoorbeeld. Deze organisatie koopt oude huizen op, restaureert ze, en verhuurt ze als vakantieverblijf. Aanrader!"

Welk kunstwerk moeten we zien?
"Het poppenhuis van Petronella Oortman in het Rijksmuseum toont het interieur van een grachtenhuis aan het einde van de 17e eeuw. Het vertelt zo veel over het leven in die tijd."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De toekomst van Museum Weesp en het stadhuis ná de fusie met Amsterdam, en de consistorie- en kerkmeesterskamer van de Grote Kerk."

Op WeesperNieuws Extra vind je het zaterdagportret met Yuri van der Linden