Grasdoorlatende tegels en klimop op het afdak dienen als 'robuust en aaneengesloten groen'
Grasdoorlatende tegels en klimop op het afdak dienen als 'robuust en aaneengesloten groen' Illustratie BPD

Carport met klimop als het nieuwe groen

Vage kaders van de raad, een creatieve projectontwikkelaar en een boze buurt. Bouwplan 'Weesperschool' gaat niet over rozen.

WEESP Ontwikkelaar BPD heeft het plan voor de bouw van 88 (jongeren)woningen tussen de Waarschapsstraat en Sinnigvelderstraat aangepast. De buurt had er veel meer van verwacht, de wethouder is tevreden.

De woningen komen op het terrein van de gesloopte Jan Woudsmaschool en het plantsoen daarachter. Toen de gemeenteraad in 2017 de kaders vaststelde, werd dat plantsoen al bij het plangebied getrokken. Pas toen medio 2018 het eerste bouwplan naar buiten kwam, realiseerden de omwonenden van de Sinnigvelderstraat en de Gemeenschapspolderweg zich dat. Tegen het opofferen van de groenstrook werd een stevig buurtverzet georganiseerd. De omwonenden sloegen de ontwikkelaar onder meer om de oren met deze voorwaarde die gemeenteraad aan het bouwplan stelt: 'Er dient bij de ontwikkeling binnen het plangebied zorgvuldig te worden omgegaan met groen. Indien er groen verloren gaat, dient dit elders in het plangebied gecompenseerd te worden. Het groen dient robuust en aaneengesloten terug te komen in de planvorming.' Verantwoordelijk wethouder John Vos (WSP) wees erop dat het om een schetsontwerp ging, dus het was nog niet definitief. Maar dat ging er bij de bewoners niet in. Boze omwonenden richtten daarom een werkgroep op met als doel overleg te voeren met ambtenaren, de ontwikkelaar en raadsleden om hen ervan te overtuigen dat er in hun ogen weinig deugt aan het plan en dat ook het proces aan alle kanten rammelt.
In het aangepaste plan dat vorige week naar buiten kwam, is creatief met het robuuste groen omgesprongen. In een flyer laat BPD weten: “Naar aanleiding van de bijeenkomst is er een laatste ontwerpslag gemaakt. Het groen wordt robuust en aaneengesloten gerealiseerd door middel van overkappingen over de parkeerplaatsen en bomen in het openbaar groen.” Die bomen staan er al, ze worden dus niet gekapt. Wat BPD verder onder robuust en aaneengesloten groen schaart, zijn planten aan en op de carports boven de parkeerplekken. Er komen 98 parkeerplaatsen die, als ze niet bezet zijn, ook groen ogen dankzij het gebruik van grasdoorlatende tegels. Er kunnen nog 12 plekken bij komen, ten koste van groen. Wethouder Vos zegt dat de ontwikkelaar er prima in geslaagd is om aan de kaders te voldoen. Als je groene parkeerplaatsen met klimop op het afdak meetelt als groen, dan komt er in de buurt zelfs een kleine tien procent aan groen bij. Het aantal bomen blijft gelijk.

De hamvraag is of gemeenteraad vindt dat dit allemaal voldoet aan haar eigen, niet nader gedefinieerde eis van robuust groen.

Meer achtergronden en reacties op WeesperNieuws Extra