Zonnig en koud, vanaf vrijdag wisselvallig en zachter

De opvallend somber verlopen oktobermaand sluit af met een paar zonnige dagen dankzij een hogedrukgebied dat zich via de Noordzee zuidoostwaarts verplaatst. De daarmee aflandige wind (oostelijk) voert droge, maar koude lucht aan. November opent vrijdag met een depressie boven de Noordzee. Met een aanlandige wind (zuidwest) wordt het wisselvallig, maar zachter.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar vrijdag daalt het kwik tot rond 0°C met kans op lichte vorst en op uitgebreide schaal nachtvorst. Overdag wordt het 9°C bij een matige oostenwind. Het is zonnig. Later op de dag kan er sluierbewolking te zien zijn. Een teken van een weersverandering. Vrijdag is het veelal bewolkt met enige tijd regen. De wind is dan zuid tot zuidwest. Het wordt 12 à 13°C.

Het weekeinde

De nachtvorst verdwijnt bij een tot matig of vrij krachtig aanwakkerende zuidwestenwind. Het nachtelijke minimum ligt rond de 10°C. Er is beide dagen vrij veel bewolking met kans op nu en dan regen. Soms klaart het tijdelijk even op. Overdag loopt de temperatuur op tot 14 à 15 graden. Dat is enkele graden boven het langjarig gemiddelde voor begin november.

Weetje

Nachtvorst is een andere term voor ‘vorst aan de grond’, gemeten op 10 cm boven de grond. De normale waarnemingshoogte is op 1,5 m hoogte. Tot -5°C is dan sprake van lichte vorst. In oktober komt nachtvorst geregeld voor. Op 1,5 hoogte minder vaak. De laatste keer op 23 oktober 2016 met -0.7°C. Extreem koud was het in de nacht van 24 oktober 2003 bij –5.9°C.