De intocht is dit jaar op 16 november.
De intocht is dit jaar op 16 november. Foto: Marieke van Veen

Oproep aan winkeliers om zwarte piet aan te passen

WEESP Ruim 120 Weespers ondersteunen een oproep aan de Weesper winkeliers om mee te werken aan een inclusief sinterklaasfeest. "We willen u vragen de intocht alvast een modernere invulling te geven die álle kinderen en volwassenen evenveel plezier brengt."

Het pamflet komt uit de koker van 'IederPiet', een groep die vorig jaar ontstond binnen de gelederen van GroenLinks Weesp. De initiatiefnemers zien zichzelf niet als actievoerders, maar als oproepers tot verdraagzaamheid. Het leidde tot een zwaan-kleef-aan-effect, waarmee 'IederPiet' een bredere achterban heeft gekregen, getuige de 123 namen van ondersteuners die op het pamflet staan. Hanneke van Harten treedt op als woordvoerster. "We zijn allemaal mensen met dezelfde grote wens: een inclusief sinterklaasfeest, dus zonder raciale karikatuur. We willen het gesprek daarover aangaan. We willen ook de spreekbuis zijn voor de grote groep Weespers die geen probleem heeft met bijvoorbeeld een roetveegpiet", zegt Van Harten.
Het is de tweede ontwikkeling in deze discussie in korte tijd. In de afgelopen maanden is er in Weesp een dialoog gevoerd tussen voor- en tegenstanders, ondernemers, scholen, het intochtcomité, Sinterklaas en het pietengilde. De gemeente begeleidde deze dialoog en deelde vorige week haar conclusie. Namelijk dat bij velen in Weesp de gedachte bestaat, of tenminste geaccepteerd wordt, dat we met onze tijd meegaan en dat er daarom draagvlak is om het uiterlijk van zwarte piet aan te passen naar een roetveegpiet. Het intochtcomité voelt daar niets voor en houdt dit jaar vast aan de traditie 'zo zwart als roet'. Omdat het mogelijk volgend jaar anders is, is er een Facebookpagina gekomen om de Weesper sinterklaasintocht met de traditionele zwarte pieten te behouden.