Afgelopen zomer, op een van de nieuwe verdiepingen in de kerk. Het bouwwerk is inmiddels gedaan.
Afgelopen zomer, op een van de nieuwe verdiepingen in de kerk. Het bouwwerk is inmiddels gedaan. Foto: André Verheul

Spanning stijgt in voormalige Laurentiuskerk

Het is niks in vergelijking met de verzakking en de torenbrand, maar het wachten op stroom is een volgende tegenvaller in de verbouwde Laurentiuskerk.

WEESP De inrichting is klaar, de organisatie staat en de uitnodigingen zijn de deur uit. Toch is het de vraag of de opening van YogaToday in de verbouwde Laurentiuskerk door kan gaan op de geplande datum: 8 november.

Want in de voormalige kerk is nog geen gas, water en licht. De verbouwing kon met de bestaande aansluitingen, maar het kerkpand is inmiddels verdeeld in meerdere ruimtes voor meerdere gebruikers. Die wachten nu al maanden op hun eigen aansluiting. Zoals Isolde Zandee van YogaToday. "We hebben hier toch echt licht, stromend water en verwarming nodig." Vorige week zouden die voorzieningen eindelijk worden aangesloten door de aannemer van Liander, maar er kwam niemand opdagen om het werk uit te voeren. Gisteren was er opnieuw contact. Het kan nog altijd op tijd lukken, maar zeker is het niet. Moedeloos wordt Zandee er wel van. "Iedereen werkt hier als een dolle naar die 8 november toe, maar zonder gas, water en licht lukt het niet." Niet alleen staat haar openingsfeestje (voor genodigden) op losse schroeven, de eerste lessen in de nieuwe yogaschool zouden maandag 11 november starten. De huur van de vestiging van de yogaschool in de Sleutelsteeg is daarom per half november opgezegd. De locatie Achtergracht blijft overigens wel gewoon open.
De situatie in Weesp staat niet op zich. De netbeheerders en aannemers kunnen de vraag naar nieuwe aansluitingen in het hele land niet aan, met forse vertragingen als gevolg. De nieuwe brouwerij van Wispe in de Laurentiuskerk loopt eveneens vertraging op, want ook hier zijn de eigen nutsvoorzieningen nog niet aangesloten. Dat betekent dat de brouwerij-installatie niet kan proefdraaien. Wispe wil nog altijd in november open.

Drie verdiepingen

Eigenaar en ontwikkelaar Cees van Vliet liet in de voormalige Laurentiuskerk verschillende nieuwe ruimtes maken. In de ruimte waar de rooms-katholieke parochie van Levend Water tot april 2014 de mis hield, zijn nu drie verdiepingen gekomen. Wie het gebouw nu aan de voorzijde door de twee openslaande deuren betreedt, stapt het café van Wispe binnen en kijkt uit op een vide met imposante brouwketels. De karakteristieke boogramen en de kolommen van de kerk zijn nog altijd herkenbaar. Zo is in alle ruimtes duidelijk dat het een oude kerk is. Maar verder is het van binnen helemaal veranderd. Bij het brouwerijcafé van Wispe komt ook de jeneverdistilleerderij van Anker Weesp. Daarachter zijn ruimtes voor opslag en zelfs een inpandige parkeergarage. De Yogastudio zit op een deel van de eerste etage, waar verder enkele (kantoor)ruimtes zijn. Zowel aan de voor- als achterzijde van de kerk is een meervloers appartement. In de toren wordt een luxe hotelkamer ingericht. Van Vliet denkt aan een officieel moment in het voorjaar om de veelbewogen transformatie van de kerk te vieren.