Vanaf vrijdag tijdelijk afnemende neerslagkans

De barometer wees begin deze week een zeer lage luchtdruk aan met in onze regio 984 hPa ofwel millibar. De laagste stand dit jaar tot dusver. Dat maakt duidelijk dat diepe depressies (lagedrukgebieden) het weer bepalen. Vrijdag en zaterdag volgt een pauze in het levendige depressiecircus, waardoor het even droger is. Zondag arriveert een volgende op het toneel.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het overwegend zwaar bewolkt. Er zijn perioden met regen. Bij een matige tot vrij krachtige zuidenwind wordt het 9 à 10°C. Vrijdag is het wisselend bewolkt en het blijft vrijwel droog. Er is nu en dan ruimte voor de zon. De zuidenwind neemt iets in kracht af. De temperatuur ligt in de middag rond 9°C, wat iets aan de koude kant is voor begin november.

Het weekeinde

Ook zaterdag is het vrijwel droog met naast wolken ook enkele perioden met zonneschijn. Het nachtelijk minimum ligt zaterdag rond 2°C met kans op nachtvorst. Zondag neemt in de nacht en ochtend de kans op regen weer toe. Later klaart het wat op. Het wordt circa 8°C. Er staat een matige zuidoostenwind. Na het weekeinde wordt het geleidelijk nog iets kouder.

Weetje

Met een gemiddelde temperatuur van 11.6°C, tegen 10.7°C normaal, was oktober een vrij zachte maand. Het was tevens een natte maand. Er viel in onze regio ruim 100 mm neerslag, tegen circa 80 mm normaal. Dankzij het zonnige slot was oktober met 100 zonuren, tegen 113 uren normaal, slechts aan de sombere kant. Zeer zonnig was oktober 2018 met 180 zonuren.