Bij het stadsdeelkantoor van Amsterdam-Zuidoost.
Bij het stadsdeelkantoor van Amsterdam-Zuidoost. Foto: André Verheul

Weesp zet in op stadsraad met budget, Amsterdam wil tempo

WEESP De gemeenteraad van Weesp wil dat er na de bestuurlijke fusie met Amsterdam nog steeds een lokaal bestuursorgaan blijft met gekozen vertegenwoordigers. Een soort Weesper stadsraad dus, met ruime beslissingsbevoegdheden, een eigen budget en een rechtstreekse link met het college van B en W van Amsterdam.

door André Verheul

Blijkbaar wil de gemeenteraad de stad en de inwoners niet volledig overleveren aan de op grote afstand staande gemeenteraad van Amsterdam en de adviezen van een stadsdeelcommissie. Met dit uitgangspunt gaan de gesprekken verder over wat wordt genoemd 'de nabijheid van bestuur'. Tijdens een informerend bezoek, vorige maand, stelde wethouder Rutger Groot Wassink van Amsterdam de vraag hoe Weesp zelf tegen die 'nabijheid van bestuur' aankijkt. Nu heeft hij zijn antwoord.
Waar de gewenste stadsraad wel en niet over mag beslissen, is nog onduidelijk. 'Beslissingsbevoegdheid op al die terreinen waar dat wettelijk mogelijk is', zo zet Weesp zo ruim mogelijk in. Ook vraagt Weesp over voldoende budget om taken uit te kunnen voeren. Het omzeilen van tussenlagen als de stadsdeelcommissie is een vierde uitgangspunt: Weesp wil in de toekomst direct zakendoen met het college van B en W van Amsterdam.

Niet alles bij het oude

Wethouder Groot Wassink liet vorige maand doorschemeren dat een gekozen wijkvertegenwoordiging binnen het grote Amsterdam niet onmogelijk is. Toch zei hij ook dat niet alles bij het oude kan blijven zodra Weesp onderdeel is van Amsterdam. Hoe dit precies uitpakt, zal moeten blijken in het vervolg van de onderhandelingen tussen Weesp en Amsterdam over de kernwaarden. De nabijheid van bestuur is een van die kernwaarden, behoud van culturele waarden en een open landschap zijn twee andere. Amsterdam heeft de intentie uitgesproken de kernwaarden te zullen omarmen, maar het kost tijd om dat nu naar ieders tevredenheid zwart-op-wit te krijgen. Weesp wil toch echt eerst de handtekening van Amsterdam onder die voorwaarden (het bestuuursakkoord), alvorens voor het herindelingsbesluit te tekenen. Amsterdam wil fuseren per maart 2022 en acht uitstel zeer onwenselijk. Om dat te halen, moet het herindelingsbesluit in februari 2020 door beide gemeenteraden genomen zijn. Die tijdsdruk zou een voordeel voor Weesp kunnen zijn: om de snelheid erin te houden is Amsterdam wellicht toeschietelijker.

Bijeenkomst Grote Kerk

Wethouder Amsterdam: Niet alles kan bij het oude blijven

Op 12 november is er een avond in de Grote Kerk waarop Weespers kunnen meepraten over de fusie met Amsterdam (aanvang 19.00 uur). Daar wordt uitleg gegeven over de uitgangspunten die Weesp stelt aan de invloed van Weesp binnen Amsterdam. Ook kunnen inwoners met aanvullende ideeën komen.