De speelgoedbeurs van de Recycle Sint is dit jaar voor het eerst in Weesp.
De speelgoedbeurs van de Recycle Sint is dit jaar voor het eerst in Weesp.

Bij de Recycle Sint ruil je oud speelgoed om voor 'nieuw'

WEESP Ruilen is het nieuwe kopen. De Recycle Sint rijdt vanaf dit jaar ook in Weesp over de daken.

door Ingrid Voet

Van ruilen komt huilen, luidt het gezegde. Hopelijk geldt dat niet voor het speelgoed dat meegaat met de Recycle Sint. Kersverse Weespse Sara Monster organiseert op 20 november een dergelijke speelgoedruilmarkt.

Pinpas maakt overuren

Het idee is dat je speelgoed dat je niet meer gebruikt ruilt tegen ander speelgoed waar je jouw kinderen weer blij mee kunt maken tijdens Sinterklaas. "Ik las erover en was meteen enthousiast", zegt Sara. "Iedereen gaat in de aanloop naar pakjesavond weer in de vijfde versnelling om alle cadeaus op tijd ingepakt en wel in huis te halen. Daarnaast draait de pinpas overuren en de feestmaand is al zo kostbaar. Ondertussen puilen de kasten thuis uit en spelen kinderen niet overal mee. Ik vind het een fijn idee dat je een ander kind dan blij kunt maken met dat speelgoed. Opruimen, maar niet weggooien. Een mooie manier dus om zowel duurzaam als veel goedkoper sinterklaasinkopen te doen."
Hulpsint Sara dus? Lachend: "Ja, dat kun je wel zeggen eigenlijk, maar dan wel hulp-Recycle Sint. De organisatie achter Recycle Sint blijkt het heel makkelijk gemaakt te hebben om het zelf te organiseren en als nieuwe Weespse leek me dat een leuk idee. Via mijn buurvrouw heb ik de locatie gevonden: de peuterspeelzaal van SWP in de Triangel/Van der Muelen-Vastwijkschool. Zij vonden het een mooi initiatief en we mogen ook een gang van de school gebruiken. Ik zoek nog wel een paar hulppieten om tijdens de ruilmarkt een paar uurtjes te helpen bij het waarderen van het ingebrachte speelgoed en het begeleiden van de ruilmarkt zelf. Hulppieten die een beetje kijk hebben op speelgoed voor verschillende leeftijden het liefst."

Van ruilen komt echt geen huilen?
"Nee, dat wordt allemaal netjes geregeld. Aan het begin van de avond wordt aan het speelgoed dat wordt ingebracht een waarde toegekend. Daarvoor krijg je dan fiches en die zijn je ruilmiddel bij de speelgoedtafels, waarop het speelgoed is gesorteerd naar waarde. Het speelgoed moet compleet en schoon zijn. Als nieuw hoeft niet, al weten we allemaal dat er ook weleens speelgoed ongebruikt in een kast is blijven liggen. Maar ik denk echt niet dat het kinderen opvalt als ze speelgoed krijgen op pakjesavond dat al gebruikt is. We denken aan speelgoed voor kinderen in de sinterklaasleeftijd, tot een jaar of acht. Knuffels niet, om hygiënische redenen, en van babyspeelgoed maximaal één stuk. De ervaring in andere plaatsen heeft geleerd dat mensen toch vaak op zoek zijn naar speelgoed voor iets oudere kinderen."

Mag je ook alleen speelgoed brengen?
"Doneren mag ook. Het speelgoed dat na de ruilmarkt overblijft, is bestemd voor een goed doel. Het speelgoed zelf doneren is vaak lastig, de voedselbank bijvoorbeeld is meestal bezig met nieuw speelgoed. Wat ik niet kan doneren, wil ik te gelde maken door het, bijvoorbeeld via Marktplaats, te verkopen en voor de opbrengst heb ik de Stichting Because We Carry op het oog."

Recycle Sint Weesp vindt plaats op 20 november in de SWP-locatie Triangel/Van der Muelen-Vastwijkschool. Voor alle duidelijkheid: het is een evenement voor ouders, niet voor kinderen. Ouders kunnen speelgoed komen inleveren tussen 18.30 en 19.15 uur en om 19.30 uur kan het ruilen beginnen. Met een aanmelding op Facebookevenement Recycle Sint Weesp blijf je op de hoogte. Op recyclesint.org vind je informatie en updates.