Raad buigt zich over begroting

WEESP De gemeenteraad van Weesp buigt zich vanavond (woensdag 6 november) over de begroting voor 2020. Weesp verwacht zo'n 50 miljoen te ontvangen en ook weer uit te geven.

In de begroting staat hoeveel geld de gemeente komend jaar verwacht binnen te krijgen - en waar dat vervolgens aan besteed wordt. Veel beleid blijft hetzelfde, dus veel uitgaven gaan op dezelfde voet verder. Bij veranderingen in beleid of nieuwe uitgaven wordt het spannender. Zo vergt het nieuwe parkeerbeleid een fikse investering. Drukt de bouw van een nieuw schoolgebouw in Weespersluis stevig op de begroting. En is te zien dat er ruimte is om achterstalling onderhoud in de stad op te pakken.
Weesp krijgt z'n geld van het Rijk (gemeentefonds) plus uit de heffing van lokale belastingen (ozb). Het geld gaat op aan van alles, maar toch vooral aan zorg (sociaal domein), het nieuwe parkeerplan, de nieuwe school in Weespersluis en het onderhoud van wegen en groen. De ozb wordt met 2 à 3 procent verhoogd: de gebruikelijke inflatiecorrectie.

Op weespernieuws.nl een speciale begrotingspodcast met wethouder Léon de Lange van Financiën.